ABDELKADER BENALI

14th feb 2024

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.
Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In een interview in Trouw zei Benali over zijn debuut: “Dit boek heeft mij aan de ene kant dichter bij mijn wortels gebracht, maar me er ook ver van verwijderd. Maar het verhaal moest worden verteld. Nu kan ik meer registers opentrekken. Meer werelden laten zien.”
Het boek werd positief besproken en is inmiddels in vertaling verschenen in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Op 1 januari 1999 ging Benali’s toneelstuk De Ongelukkige in première in de Toneelschuur te Haarlem. Het werd meer dan vijftig keer opgevoerd. Het verscheen in boekvorm bij uitgeverij Vassallucci.
Berichten uit Maanzaad Stad uit 2001 is een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns. In het najaar van 2001 ging Benali’s toneelmonoloog Yasser in première (in 2002 in boekvorm uitgekomen).

In 2002 verscheen de dikke roman De langverwachte, die overwegend zeer positief ontvangen werd. In deze roman is het woord aan een foetus: “De langverwachte bevat de prenatale memoires van een Rotterdams kind van twee tiener-ouders.” (Arjan Peters, de Volkskrant). De roman won in 2003 de Libris Literatuur Prijs.

Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Dit was de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen in diezelfde periode bij De Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman: Wie kan het paradijs weerstaan. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, in Rome woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd).

In november 2006 kwam Feldman en ik uit, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Abdelkader Benali terugkeerde naar het thema uit onder andere Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en eveneens in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Benali’s verslag van zijn voetbalontdekkingsreis door Afrika. Najaar 2013 verscheen zijn roman Bad boy, die inspeelt op de in de media breed uitgemeten Badr Hari-affaire en andermaal gaat over de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant. Daarna verschenen het kookboek Casa Benali, geschreven samen met zijn vrouw Saida Benali, Het blauw van de zee en het blauw van de stad en Brief aan mijn dochter. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 202 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verschijnt zijn 4 mei-Lezing De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

IRIS HOND

23rd okt 2023

Iris Hond is een Nederlandse pianist en componist. In 2013 studeerde zij summa cum laude af aan het het Koninklijk Conservatorium in Den Haag . Al op jonge leeftijd won ze internationale prijzen en volgde ze prestigieuze masterclasses.

Iris werd tijdens haar studie bekend als de huispianist in het televisieprogramma De Tiende van Tijl. In 2009 opende zij als soloartiest de twee concerten van de legendarische Diana Ross in het GelreDome in Arnhem. In de jaren die volgende tekende zij een platencontract bij Universal Music en bracht meerdere albums uit.

In september 2021 gaf Iris Hond als enige solist in de geschiedenis tien achtereenvolgende concerten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met strijkorkest Kamerata Zuid speelde zij hier het werk van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, gecombineerd met haar eigen composities.

Naast haar optredens in concertzalen zoals Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht en vele andere internationaal toonaangevende concertzalen speelt Iris geregeld op plekken waar normaal geen klassieke muziek komt, zoals gevangenissen en opvangcentra voor daklozen en vluchtelingen.

In 2023 heeft ze gewerkt aan de composities voor Broadway show The Pianist. Dit toneelstuk vertelt de geschiedenis van Wladek Spilman en kreeg wereldwijd bekendheid met de gelijknamige film van Roman Polanski.

Momenteel werkt Iris aan een nieuw album dat in 2024 verschijnt.

MELANIE DURING

14th jul 2023

Melanie During is een vertebratenpaleontologe en als promovenda verbonden aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen. Melanie verwacht haar promotieonderzoek eind 2024 te voltooien.

Melanie komt niet uit een academische familie. Opgroeiend in een arm gezin was Melanie vaak op zichzelf aangewezen om haar droom met creatieve oplossingen te realiseren. Als studente deed ze ervaring op met modellenwerk en speelde onder andere in televisiereclame’s. Nu Melanie zelf onderzoeker is, wil ze wetenschap met een breed publiek delen. Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden maar met Melanie’s meeslepende enthousiasme.

Naast haar studie begon Melanie ook al publieke lezingen over geologie en paleontologie te verzorgen. Sinds haar ontdekking van het inslagsseizoen is de belangstelling hiervoor sterk toegenomen. Zo schoof ze aan bij Op1 en Beau om over dinosauriërs en hun uitsterven te vertellen. Daarnaast sprak ze bij Atlas over Winterswijk, de onderbelichte Nederlandse fossielenvindplaats die nòg ouder is dan de dinosauriërs. Aan de hand van goedgekozen objecten en voorbeelden weet Melanie haar uitleg kracht bij te zetten en een divers publiek te boeien.

Melanie’s boek ‘De Laatste Lente van de Dinosauriërs’ zal op 26 september 2023 verschijnen via uitgeverij Harper Collins NL. Melanie is beschikbaar voor lezingen en heeft de ambitie om iedereen middels bijvoorbeeld een theatercollegereeks of een tv-programma bij te praten over geologisch, paleontologisch, en astronomisch onderzoek.

FROUKJE DE BOTH

08th mrt 2023

Ik ben Froukje de Both en ik presenteer al meer dan 20 jaar televisie- en radioprogramma’s voor verschillende grote radio en tv-zenders.

Momenteel presenteer ik dagelijks om 17.00 het programma ‘Eigen Huis en Tuin Lekker Leven’ op RTL4.

Het mooiste van mijn werk als presentatrice vind ik het verbinding maken met mensen, naar ze luisteren hoe zij hun leven inrichten, openstaan voor hun verhaal en goed kijken hoe ze communiceren met zichzelf, elkaar en met mij.

Ondanks mijn werk als presentatrice heb ik jarenlang geworsteld met thema’s als zelfvertrouwen en perfectionisme, ik legde de lat torenhoog voor mezelf en voelde ik me nooit goed genoeg, waardoor ik van mijn succes lang niet altijd kon genieten.

Zoals vaak in het leven liep het ook in mijn privéleven allemaal anders dan ik bedacht had (ik ging uit elkaar met de vader van mijn dochter). Die ervaring heeft veel impact gehad. Ook hier voelde ik me niet goed genoeg, voldeed ik niet aan mijn eigen ideaalbeeld en twijfelde ik continu aan mezelf. Doodvermoeiend.

De jaren die daarop volgden, ging ik in therapie en volgde verschillende workshops over persoonlijke ontwikkeling en zelfinzicht. Ik werd me bewust van mijn eigen blokkades, waar ze vandaan komen en hoe ik ze zelf onder controle kon krijgen, in mijn werk en privé. Ik besefte dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn eigen leven en merkte al snel hoe het nemen van acties mijn dagelijks leven verrijkten. Ik voel me inmiddels veel vrijer en rustiger en dat gun ik jou ook. Daarom volgde ik een opleiding tot life coach en haalde ik in de zomer van 2022 mijn diploma.

DAI CARTER

24th dec 2021

Op zijn zeventiende koos Dai voor een leven als militair. Toen hij achttien was ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan. Het was zijn doel om commando te worden en op twintig jarige leeftijd haalde hij de loodzware commando opleiding. Daar begon zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces.

Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen en ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Dai heeft als Special Forces Medic altijd een diepe interesse gehad in de fysiologie, psychologie, biologie en neurologie. Door de jaren heen heeft hij veel kennis opgebouwd op het gebied van Mentale Kracht.

Hij wilde graag deze kennis delen met een groter publiek en besloot er een boek over te schrijven – ‘Nu of Nooit’. Naast het boek heeft Dai een model ontwikkeld waarmee organisaties en individuen hun Mentale Kracht kunnen versterken.

Het boek is hier te bestellen.

Dai is ook een van de hoofd instructeurs in het succesvolle AVROTROS tv-programma: Kamp van Koningsbrugge.

RAHMA EL MOUDEN

14th mei 2021

Rahma el Mouden (62), geboren in Tanger (Marokko), was de vierde in een gezin met zeven kinderen. Al op haar zestiende koos ze definitief voor haar weg naar de vrijheid.

El Mouden kwam, getrouwd en zwanger, naar Nederland, werd schoonmaakster en startte later MAS Dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf). Haar bedrijf, waarvan de dagelijkse leiding inmiddels in handen is van haar opvolgster haar dochter Oumaima el Mouden, heeft meerdere vestigingen in Nederland en er werken bij MAS ruim 500 mensen. In 2020 heeft MAS Zone 3 overgenomen, een sociale firma waar 130 medewerkers werkzaam zijn.

In 2019 beschreef Rahma el Mouden haar fascinerende levensloop in het boek (Rahma, de weg naar mijn vrijheid), dat in ons land veel opzien baarde. Ze neemt de lezers mee naar haar jeugd in Marokko, waar ze als jong meisje droomde over haar vrijheid. Uiteindelijk voegde ze de daad bij het woord en wist – ook tijdens haar huwelijk – de gesloten Marokkaanse cultuur te doorbreken en kon zich volop ontplooien.

In vrijwel alle landelijke media werd aandacht besteed aan het gevecht dat Rahma leverde om succes te hebben. In talloze interviews op tv, in kranten en in magazines riep ze jonge meisjes op om ook hun eigen carrière op te bouwen, ondanks het verzet bij familie en vrienden.

Rahma el Mouden won verschillende ondernemersprijzen (in 1999 werd ze ‘Europese zwarte zakenvrouw van het jaar’), maar mengt zich ook volop in het maatschappelijk debat als opiniemaakster. Ze heeft verschillende awards en Koninklijke onderscheidingen mogen ontvangen zowel uit Marokko als uit Nederland. Ze deelt via de media en haar eigen Newsroom (www.rahmaelmouden.com) haar scherpe standpunten over emancipatie, integratie, inclusie en de multiculturele ontwikkeling in ons land.

Daarnaast heeft de onderneemster een groot netwerk onder politici, bestuurders, ondernemers en in de culturele sector opgebouwd. Ze beschouwt het als een grote eer dat ze koning Willem-Alexander, koningin Beatrix en koning Mohamed VI persoonlijk heeft mogen ontmoeten.

El Mouden maakt zich sterk voor meer vrouwen aan de top via het door haar opgerichte Rahma RLD Platform en ze zet zich volop in voor jongeren, die dreigen op het verkeerde pad te komen. Met concrete projecten wil ze deze jongeren op het rechte spoor houden door ze perspectief te bieden op onder andere een opleiding, werkgarantie en ze financieel gezond te maken via het Z3 Praktijk Oriëntatie Centrum.

Rahma el Mouden is in staat om haar levenslessen, maar ook de beginselen van succesvol ondernemen, gepassioneerd over het voetlicht te brengen en met anderen te delen. Haar visie op integratie en emancipatie, maar ook: hoe bouw je succesvol een onderneming op en hoe gaan nieuwe generaties daar mee om, zijn onderwerpen waarmee El Mouden haar gehoor van het begin tot het eind weet te boeien, ze is dan ook een veelgevraagde spreker over deze onderwerpen.

CÉLINE JANSSEN

13th sep 2019

“Opera is hip, grappig, sexy en ontroerend. In iedereen schuilt een opera-fan”.  Sopraan Céline Jansen (1994) wil opera dichter bij het publiek brengen en ook jongeren enthousiasmeren. Ze heeft een eigen Youtube-kanaal.

Als theatermaker ontwikkelde Céline een eigen voorstelling getiteld “Opera voor Dummies”. Hiermee laat ze op een ludieke, luchtige manier zien hoe geweldig en eigentijds opera eigenlijk is.

Met haar deelname aan het SBS6 zangprogramma We Want More liet ze al zien hoe opera ook kan. Ze verraste alle juryleden door het rock-lied “Who Wants To Live Forever” van Queen te ‘ver-opera-en’. Unaniem stemde Henk Poort, André Hazes, Davina Michelle, Ali B en Trijntje Oosterhuis haar naar de halve finale. Naast opera zingt ze ook pop, jazz en zelfs een beetje rock. Door verschillende genres met elkaar te mixen en populaire liedjes in een totaal ander jasje te steken, spreekt ze met opera op deze manier een breed publiek aan.

Céline Janssen woonde gedurende haar jeugd in Apeldoorn en na een jaar Rechtsgeleerdheid ontdekt ze dat muziek en theater toch echt haar grootste passie zijn. Ze maakt de overstap en is (cum laude) afgestudeerd aan het Fontys Conservatorium Tilburg, toegespitst op het klassieke repertoire voor de opleiding Muziektheater Klassiek.

Ze zingt als soliste bij verschillende orkesten. Ze werkte o.a. met Claudia de Breij, Ellen ten Damme, Paul de Leeuw, Ilse Warringa en Ernst Daniël Smid. In 2019 ging ze als soliste mee op concerttour door China en stond ze in de vijf grote theaters o.a. in het Shanghai Grand Theatre.

 

EDDY ZOËY

30th nov 2018

Als je Eddy Zoëy’s naam noemt, gaat er bij iedereen wel een positief belletje rinkelen. De één denkt aan ‘Take Me Out’, de ander aan ‘Nu We Er Toch Zijn’ en weer een ander denkt aan zijn inmiddels 8e seizoen van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Eddy Zoëy mag dan hoofdzakelijk gezien worden als presentator, zo ziet hij zichzelf niet: “daar doe ik toch écht te veel verschillende dingen voor!”

Naast presenteren en produceren van TV-programma’s (sinds 1997) is Eddy bijvoorbeeld al veel langer werkzaam in de muziekindustrie, maar ook actief als kunstschilder, vogelaar en theatermaker.

Eddy werd geboren in Almelo in 1967, als Frederik Eddy Morsink (roepnaam Eddy). Hij bracht zijn jeugd door in Wierden, deed het VWO, om daarna aan de Kunstacademie af te studeren als Grafisch Ontwerper. Naast vormgevingklussen voor tijdschriften als OOR, Hitkrant, Autovisie en het uitvoeren van een groot aantal freelance-ontwerpersklussen, tekende hij als als muzikant/componist een contract bij Polygram. Vanaf 1996 wordt Eddy, naast schrijver en producer voor anderen, ook recording-artist, met inmiddels al weer vier eigen albums op z’n naam. Allen met louter zelfgeschreven songs. In de zomer van 1997 begint Eddy als TV-presentator bij TV-Oost. In september 1998 start hij ook bij BNN op de nationale televisie.

Eddy’s liefde voor muziek in combinatie met z’n presentatorschap, maakt hem in 2005 tot één van de vast 3FM DJ’s. Zijn stem, zeer herkenbaar, maakt hem een veelgevraagd voice-over en stemacteur. Zo is hij o.a. de vaste stem van het vogeltje ‘Red’ in de films AngryBirds en AngryBirds 2. Dat ze hem voor deze rol vroegen is geen toeval, want al sinds zijn 8e (!) is Eddy fanatiek vogelaar. Hij kan je zo 100 vogelsoorten noemen en weet ze precies te vinden. Vandaar ook het succes van zijn programma ‘Natuurlijk Zoëy’ op RTVUtrecht, waarin hij vol passie verslag doet van de natuur om ons heen.

De kunstacademiejaren heeft Eddy nooit losgelaten; hij schildert en exposeert met zijn pop-art achtige doeken, waarop dikke lagen verf samenkomen en zijn eigenheid tonen. Regelmatig neemt hij via Instagram Stories het publiek mee in zijn atelier.

Sinds 2013 is het theater in Eddy’s leven, waar hij ondertussen al met vier initiatieven op de planken gestaan heeft, altijd met verhalen én liedjes. Vanaf januari 2020 trekt hij met zijn band en hun programma ‘Hits From Heaven’ door het land.

Wat betreft de toekomst: Eddy zal altijd nieuwe dingen (willen) doen en zijn disciplines combineren.

Noemenswaardige feiten:

:: Vaste presentator RTL Boulevard

:: Presentator Ranking the Stars

:: Presentator Dit Is Mijn Keus

:: Station-voice van National Geographic

:: Theatertour met de Eddy Zoëy Band getiteld ‘Hits From Heaven’

:: Presentator van ‘Natuurlijk Zoëy’, op RTV-Utrecht (inmiddels 8e seizoen)

:: Brengt met regelmaat singles uit (NL/EN talig)

BRAM BAKKER

10th jan 2018

Bram was tot eind 2021 vooral werkzaam als psychiater, toen hij zijn registratie als medisch specialist moedwillig niet meer verlengde.

Sindsdien is hij vooral bezig met coaching van topsporters, dokters en andere zorgprofessionals. En hij schrijft boeken, over psyche en gezondheid in de breedste zin. Zijn boek ‘Oud zeer’ was eind 2022 een enorme bestseller. Met zijn zoon Fimme (geb. 1994) die cabaretier is maakt hij momenteel een tour langs de Nederlandse theaters met ‘Ben je bezopen?’, een voorstelling over verslaving, en de vader-zoon-relatie. Hij verzorgt veel lezingen en trainingen voor uiteenlopende doelgroepen, en maakt ook podcasts (al dan niet in opdracht). Ook organiseert hij regelmatig retraites met geestverwanten. Bram is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat innovatief is in alle opzichten. Bram rent nog steeds (ultra)marathons.

Een korte terugblik:
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, bij een landelijk centrum voor eetstoornissen en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Vanaf medio 2009 werkte hij voornamelijk in de (particuliere) verslavingszorg. Met Simon van Woerkom schreef hij in 2008 een standaardwerk over Runningtherapie en nog steeds organiseert hij alle jaren sindsdien een driedaagse cursus met dezelfde titel. Zijn grootste succes als auteur is al jaren ‘Verademing’, dat hij schreef met Koen de Jong. De eerste druk, in de eerste versie, verscheen in 2009, en inmiddels zijn er al bijna 100.000 exemplaren verkocht van dit tijdloze boek over ademhaling.

Sinds 2012 is Bram uitgever bij Uitgeverij Lucht, gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, psyche, voeding, sport en beweging.

Bram heeft twee zoons en een dochter.

HOWARD KOMPROE

07th apr 2017

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan. Inmiddels is dit online zo’n succes dat het ook in column-versie verschijnt, wekelijks in het NRC.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

Vorig theaterseizoen speelde Howard in de zeer goed ontvangen voorstelling The Story of Travis (Theater Rotterdam). Dit seizoen is hij te zien in the voorstelling Robin Hood (Theater Sonnevanck). Verder is hij wekelijks te horen bij het radioprogramma NPO Blend.