MELANIE DURING

Melanie During is een vertebratenpaleontologe en als promovenda verbonden aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen. Melanie verwacht haar promotieonderzoek in November 2024 te voltooien.

Melanie komt niet uit een academische familie. Opgroeiend in een arm gezin was Melanie vaak op zichzelf aangewezen om haar droom met creatieve oplossingen te realiseren. Als studente deed ze ervaring op met modellenwerk en speelde onder andere in televisiereclame’s. Nu Melanie zelf onderzoeker is, wil ze wetenschap met een breed publiek delen. Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden maar met Melanie’s meeslepende enthousiasme.

Naast haar studie begon Melanie ook al publieke lezingen over geologie en paleontologie te verzorgen. Sinds haar ontdekking van het inslagsseizoen is de belangstelling hiervoor sterk toegenomen. Zo schoof ze aan bij Op1 en Beau om over dinosauriërs en hun uitsterven te vertellen. Daarnaast sprak ze bij Atlas over Winterswijk, de onderbelichte Nederlandse fossielenvindplaats die nòg ouder is dan de dinosauriërs. Eind 2023 deed Melanie ook mee aan de Slimste Mens waar ze het drie afleveringen vol wist te houden en sindsdien is ze ook als expert betrokken geweest bij “Earth Challenge” waar ze het jeugdige publiek blootstelde aan de wereld uit de tijd voor de dinosauriërs. Aan de hand van goedgekozen objecten en voorbeelden weet Melanie haar uitleg kracht bij te zetten en een divers publiek te boeien.

Melanie’s boek De Laatste Lente van de Dinosauriërs verscheen op 26 september 2023 via uitgeverij Harper Collins NL en verscheen daarmee op de Nederlandse en daarna ook Belgische bestseller lijst. In November 2023 raakte de voorraad op en kwam een tweede druk uit. Melanie is beschikbaar voor lezingen en heeft de ambitie om iedereen middels bijvoorbeeld een theatercollegereeks of een tv-programma bij te praten over geologisch, paleontologisch, en astronomisch onderzoek.

Contactpersoon

Titia Kiewiet de Jonge
titia@het-agentschap.nl
+316 21 22 75 71

Profiel

Skills: paleontoloog, auteur, spreker
Geb.datum: 13 juni 1989
Lengte: 1.72
Kleur haar: Magenta
Kleur ogen: Blauw
Stem: Mezzo sopraan

Volg MELANIE DURING