ABDELKADER BENALI

14th feb 2024

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.
Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In een interview in Trouw zei Benali over zijn debuut: “Dit boek heeft mij aan de ene kant dichter bij mijn wortels gebracht, maar me er ook ver van verwijderd. Maar het verhaal moest worden verteld. Nu kan ik meer registers opentrekken. Meer werelden laten zien.”
Het boek werd positief besproken en is inmiddels in vertaling verschenen in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Op 1 januari 1999 ging Benali’s toneelstuk De Ongelukkige in première in de Toneelschuur te Haarlem. Het werd meer dan vijftig keer opgevoerd. Het verscheen in boekvorm bij uitgeverij Vassallucci.
Berichten uit Maanzaad Stad uit 2001 is een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns. In het najaar van 2001 ging Benali’s toneelmonoloog Yasser in première (in 2002 in boekvorm uitgekomen).

In 2002 verscheen de dikke roman De langverwachte, die overwegend zeer positief ontvangen werd. In deze roman is het woord aan een foetus: “De langverwachte bevat de prenatale memoires van een Rotterdams kind van twee tiener-ouders.” (Arjan Peters, de Volkskrant). De roman won in 2003 de Libris Literatuur Prijs.

Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Dit was de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen in diezelfde periode bij De Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman: Wie kan het paradijs weerstaan. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, in Rome woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd).

In november 2006 kwam Feldman en ik uit, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Abdelkader Benali terugkeerde naar het thema uit onder andere Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en eveneens in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Benali’s verslag van zijn voetbalontdekkingsreis door Afrika. Najaar 2013 verscheen zijn roman Bad boy, die inspeelt op de in de media breed uitgemeten Badr Hari-affaire en andermaal gaat over de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant. Daarna verschenen het kookboek Casa Benali, geschreven samen met zijn vrouw Saida Benali, Het blauw van de zee en het blauw van de stad en Brief aan mijn dochter. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 202 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verschijnt zijn 4 mei-Lezing De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

DAI CARTER

24th dec 2021

Op zijn zeventiende koos Dai voor een leven als militair. Toen hij achttien was ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan. Het was zijn doel om commando te worden en op twintig jarige leeftijd haalde hij de loodzware commando opleiding. Daar begon zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces.

Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen en ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Dai heeft als Special Forces Medic altijd een diepe interesse gehad in de fysiologie, psychologie, biologie en neurologie. Door de jaren heen heeft hij veel kennis opgebouwd op het gebied van Mentale Kracht.

Hij wilde graag deze kennis delen met een groter publiek en besloot er een boek over te schrijven – ‘Nu of Nooit’. Naast het boek heeft Dai een model ontwikkeld waarmee organisaties en individuen hun Mentale Kracht kunnen versterken.

Het boek is hier te bestellen.

Dai is ook een van de hoofd instructeurs in het succesvolle AVROTROS tv-programma: Kamp van Koningsbrugge.

MICHEL MÖLDER

12th aug 2019

Michel werd geboren in Apeldoorn in 1980. Het was zijn jongensdroom om F-16 piloot te worden maar na de afronding van de HAVO komt hij er tijdens een strenge selectieprocedure bij de luchtmacht al snel achter dat het leger niet zijn plek is.

Beïnvloed door talloze ervaringen die hij opdeed tijdens een lange wereldreis belandde hij in 2001 in Hilversum bij de televisie waar hij een opleiding tot cameraman genoot bij Cinevideogroep.
Al snel specialiseerde Michel zich in het filmen van televisieproducties op locaties (ENG) waarbij hij zijn liefde voor techniek op een creatieve en zelfstandige manier kwijt kon.

In 2005 maakte Michel de overstap naar Smidt & Hoens (later Hoens Creative) waar hij zich verder ontwikkelde in het draaien van reisprogramma’s zoals Hollands Next Top Model, 3 Op Reis, Grenzeloos Verliefd en De TV-show.

Zeven jaar en heel veel airmiles later besluit michel als freelancer dat hij zich meer wilt gaan toeleggen op zijn andere passie: fotografie. De volgende jaren staan in het teken van het experimenteren met verschillende vormen van cameratechnieken en belichting; juist deze constante vernieuwing wordt een rode draad in Michel zijn carrière.

Michel was een van eerste die filmen op een fototoestel professioneel inzette en binnen zijn fotografie wordt photoshop en het werken met gekleurd licht een herkenbare stijl.

Na een aantal jaren van experimenteren met zowel fotografie en video in de commerciële sector, weet Michel zijn twee grote liefdes te combineren binnen één vernieuwend medium: de cinemagraph.
In 2015 richt Michel cinemagraph.nl op en wordt daarmee in de daaropvolgende jaren een van meest toonaangevende pioniers binnenin dit jonge medium.

De kracht van het stilstaande kader van een foto gecombineerd met de aantrekkingskracht van beweging binnen video zorgen volgens Michel in dit digitale tijdperk voor een subtiele vorm van opvallen.

Momenteel legt Michel de laatste hand aan een groot kunstproject: Sunshine Royale Motel. Drie jaar lang werkte hij samen met zijn team aan een kleine, zelfgebouwde filmset midden in zijn fotostudio. In een serie van 22 cinemagraphs visualiseert hij hoe een zielloze hotelkamer gekleurd wordt door de emoties van zijn gasten. Zie ook Sunshine Royale Motel.

VALERIO ZENO

03rd mei 2019

Valerio Zeno, geboren op 2 januari 1984, half Italiaans, half Amsterdammer, wist tijdens de hoogtijdagen van Ron’s Honeymoonquiz precies wat hij later wilde worden. Presentator. En niet zo maar een… Op 11-jarige leeftijd maakte hij voor het eerst zijn opwachting in huiskamers door het hele land tijdens de Nationale Teleloterij. Dit smaakte naar meer en op zijn 20e was hij te zien in het spraakmakende 6Pack, dat werd uitgezonden op SBS6. Als programmamaker maakte Valerio items die tot de verbeelding spraken. Zo was er bijvoorbeeld zijn “Nachtonderzoek”, waarin hij op pad ging om midden in de nacht bij mensen aan te bellen om te vragen wat ze aan het doen waren. Daarnaast wist hij backstage te sneaken bij het concert van Snoop Dogg en liet hij zich samen met Tim Haars insluiten in een tropisch zwemparadijs voor “Het Rijk Alleen”.

Na 2 seizoenen vervolgde hij zijn carrière bij TMF waar hij drie jaar werkte. Hier maakte hij onder andere “Wakker worden met Valerio”, waarvoor hij twee maanden lang, zeven dagen per week bij iemand anders sliep, “Valerio’s Datingshow” en “Valerio Duikt onder”, waar hij ons elke aflevering meenam in de wereld van verschillende subculturen. Daarnaast presenteerde hij de TMF Awards.

In de negen jaar dat Valerio bij BNN werkte, presenteerde hij de Nationale IQ Test, maakte hij zes seizoenen van “Je Zal Het Maar Hebben”, speelde hij voor Cupido in “Loverboys”, at hij het vlees van collega Dennis Storm in “Proefkonijnen”, liet hij ons kennismaken met Nederlanders die furore hebben gemaakt in het buitenland in “Valerio International” en volgde hij mensen met een terminale ziekte in “Over Mijn Lijk”.

In 2023 presenteerde hij het nieuwe seizoen van ‘Echte Meisjes in de Jungle’ op Videoland.

Foto: Jasper Suyk

EDDY ZOËY

30th nov 2018

Als je Eddy Zoëy’s naam noemt, gaat er bij iedereen wel een positief belletje rinkelen. De één denkt aan ‘Take Me Out’, de ander aan ‘Nu We Er Toch Zijn’ en weer een ander denkt aan zijn inmiddels 8e seizoen van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Eddy Zoëy mag dan hoofdzakelijk gezien worden als presentator, zo ziet hij zichzelf niet: “daar doe ik toch écht te veel verschillende dingen voor!”

Naast presenteren en produceren van TV-programma’s (sinds 1997) is Eddy bijvoorbeeld al veel langer werkzaam in de muziekindustrie, maar ook actief als kunstschilder, vogelaar en theatermaker.

Eddy werd geboren in Almelo in 1967, als Frederik Eddy Morsink (roepnaam Eddy). Hij bracht zijn jeugd door in Wierden, deed het VWO, om daarna aan de Kunstacademie af te studeren als Grafisch Ontwerper. Naast vormgevingklussen voor tijdschriften als OOR, Hitkrant, Autovisie en het uitvoeren van een groot aantal freelance-ontwerpersklussen, tekende hij als als muzikant/componist een contract bij Polygram. Vanaf 1996 wordt Eddy, naast schrijver en producer voor anderen, ook recording-artist, met inmiddels al weer vier eigen albums op z’n naam. Allen met louter zelfgeschreven songs. In de zomer van 1997 begint Eddy als TV-presentator bij TV-Oost. In september 1998 start hij ook bij BNN op de nationale televisie.

Eddy’s liefde voor muziek in combinatie met z’n presentatorschap, maakt hem in 2005 tot één van de vast 3FM DJ’s. Zijn stem, zeer herkenbaar, maakt hem een veelgevraagd voice-over en stemacteur. Zo is hij o.a. de vaste stem van het vogeltje ‘Red’ in de films AngryBirds en AngryBirds 2. Dat ze hem voor deze rol vroegen is geen toeval, want al sinds zijn 8e (!) is Eddy fanatiek vogelaar. Hij kan je zo 100 vogelsoorten noemen en weet ze precies te vinden. Vandaar ook het succes van zijn programma ‘Natuurlijk Zoëy’ op RTVUtrecht, waarin hij vol passie verslag doet van de natuur om ons heen.

De kunstacademiejaren heeft Eddy nooit losgelaten; hij schildert en exposeert met zijn pop-art achtige doeken, waarop dikke lagen verf samenkomen en zijn eigenheid tonen. Regelmatig neemt hij via Instagram Stories het publiek mee in zijn atelier.

Sinds 2013 is het theater in Eddy’s leven, waar hij ondertussen al met vier initiatieven op de planken gestaan heeft, altijd met verhalen én liedjes. Vanaf januari 2020 trekt hij met zijn band en hun programma ‘Hits From Heaven’ door het land.

Wat betreft de toekomst: Eddy zal altijd nieuwe dingen (willen) doen en zijn disciplines combineren.

Noemenswaardige feiten:

:: Vaste presentator RTL Boulevard

:: Presentator Ranking the Stars

:: Presentator Dit Is Mijn Keus

:: Station-voice van National Geographic

:: Theatertour met de Eddy Zoëy Band getiteld ‘Hits From Heaven’

:: Presentator van ‘Natuurlijk Zoëy’, op RTV-Utrecht (inmiddels 8e seizoen)

:: Brengt met regelmaat singles uit (NL/EN talig)

BRAM BAKKER

10th jan 2018

Bram was tot eind 2021 vooral werkzaam als psychiater, toen hij zijn registratie als medisch specialist moedwillig niet meer verlengde.

Sindsdien is hij vooral bezig met coaching van topsporters, dokters en andere zorgprofessionals. En hij schrijft boeken, over psyche en gezondheid in de breedste zin. Zijn boek ‘Oud zeer’ was eind 2022 een enorme bestseller. Met zijn zoon Fimme (geb. 1994) die cabaretier is maakt hij momenteel een tour langs de Nederlandse theaters met ‘Ben je bezopen?’, een voorstelling over verslaving, en de vader-zoon-relatie. Hij verzorgt veel lezingen en trainingen voor uiteenlopende doelgroepen, en maakt ook podcasts (al dan niet in opdracht). Ook organiseert hij regelmatig retraites met geestverwanten. Bram is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat innovatief is in alle opzichten. Bram rent nog steeds (ultra)marathons.

Een korte terugblik:
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, bij een landelijk centrum voor eetstoornissen en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Vanaf medio 2009 werkte hij voornamelijk in de (particuliere) verslavingszorg. Met Simon van Woerkom schreef hij in 2008 een standaardwerk over Runningtherapie en nog steeds organiseert hij alle jaren sindsdien een driedaagse cursus met dezelfde titel. Zijn grootste succes als auteur is al jaren ‘Verademing’, dat hij schreef met Koen de Jong. De eerste druk, in de eerste versie, verscheen in 2009, en inmiddels zijn er al bijna 100.000 exemplaren verkocht van dit tijdloze boek over ademhaling.

Sinds 2012 is Bram uitgever bij Uitgeverij Lucht, gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, psyche, voeding, sport en beweging.

Bram heeft twee zoons en een dochter.

HOWARD KOMPROE

07th apr 2017

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan. Inmiddels is dit online zo’n succes dat het ook in column-versie verschijnt, wekelijks in het NRC.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

Vorig theaterseizoen speelde Howard in de zeer goed ontvangen voorstelling The Story of Travis (Theater Rotterdam). Dit seizoen is hij te zien in the voorstelling Robin Hood (Theater Sonnevanck). Verder is hij wekelijks te horen bij het radioprogramma NPO Blend.

SOY KROON

20th nov 2014

Soy is geboren in Eindhoven en is sinds 2008 actief als acteur. Vanaf jongs af aan maakte hij al theater, acteerde en drumde en verhuisde op zijn zestiende naar Antwerpen om daar te spelen in de jongeren tv-serie Galaxy Park.

Hij debuteerde in de musicals als Kruistocht in Spijkerbroek en de hoofdrollen in Oorlogswinter en Koning van Katoren. Voor de laatste voorstelling ontving hij op zijn zeventiende een Musical Award nominatie voor Aanstormend Talent.

Soy was ook te zien in Nederlandse televisieseries’ s met zijn debuut in Tien Torens Diep en daarna series zoals Dokter Tinus, Lisa’s Missie en Celblok H. En maakte hij samen met Studio 100 drie seizoenen van de succesvolle kinderserie Flin & Flo.

In Nederland kreeg hij naamsbekendheid door zijn rol als Sil Selmhorst in Nieuwe Tijden, de eerste officiële Videoland-serie. Voordat hij daarin te zien was, was hij twee maanden te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij speelde dit drie seizoenen van 2016 tot en met 2018. Tijdens deze periode speelde Soy in de musicals VAMOS!, De Gelaarsde Kat en als Sky in Mamma Mia!.

In het RTL 4-programma Dance Dance Dance vormt Soy in 2018 een dansduo met actrice Holly Mae Brood, met wie hij sinds 2016 een relatie heeft. Zij wonnen vervolgens dat seizoen.

Voor de succesvolle NPO-1 drama-serie Hoogvliegers filmt hij in 2019 o.a. in Arizona en Texas, waarin hij de hoofdrol van Guus op zich nam. Deze serie ging over de luchtmacht en de F16, waarin je vliegers in opleiding volgde.

Hij speelde in 2020 in de muziektheater voorstelling Goodbye, Norma Jeane over het leven van Marliyn Monroe waarin hij 6 verschillende rollen speelde. Helaas door Corona werd deze productie vroegtijdig stopgezet.

Dat jaar deed hij mee met het RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje waarin hij net voor de finale afviel. Hij filmde de K3-film Dans van de Farao en was op tv te zien in de TV-Kantine waarin hij indruk maakte met zijn persiflage van Stefano Keizers.

In 2021 filmde hij de films Liefde Zonder Grenzen, Zwaar Verliefd 2 en de nieuwe versie van Costa!! waarin hij ook zijn dans en zang inzette. Ook werd de bioscoop- song Samen Met Jou uitbracht, gezongen samen met Abbey Hoes. Soy speelde in voorjaar 2022 samen met Thomas Cammaert het indringende toneelstuk Trompettist in Auschwitz in de theaters waarvoor ze prachtige recensies ontvingen.

Hij maakte indruk met zijn rol als jongste Jezus ooit in The Passion 2022, waardoor heel Nederland kennis maakte met zijn zangstem.

In dezelfde maand nodigde Humberto Tan hem uit in zijn talkshow, om zijn eigen versie van Antonie Kamerling’s hit Toen Ik Je Zag te zingen. Omdat het nummer 25 jaar bestond en hij in 2023 de solo-voorstelling Nu Ik Je Zie zal spelen in de Nederlandse theaters, gebaseerd op het boek van Merlijn Kamerling wat hij schreef over zijn vader. Het nummer is later uitgebracht om te streamen en misschien wel het begin van een muzikale carrière.

Tijdens deze drukke periode deed hij in het geheim mee aan het RTL 4- programma Make Up Your Mind, waarin bekende Nederlanders zich als dragqueen laten omtoveren. Tijdens de finale had alleen Nikkie Tutorials door dat
hij DeeDeeSky was en won vervolgens het programma.

Hij speelt zijn eerste vaderrol in de Netflix-orginal film Oei Ik Groei die in 2023 wereldwijd zal verschijnen.

De laatste jaren verbreedt hij zijn pad als (tv)-maker, zo presenteert hij voor
de AVROTROS de Zapp-programma’s De Magische Auto & De Faker. En hij maakt samen met Stefano Keizers de podcast Soy & Stefano, de Potcast waarin ze onderwerpen in een pot stoppen en op komische wijze met de luisteraars bespreken.

JOHNNY KRAAIJKAMP

20th nov 2014

Johnny is afgestudeerd aan de Toneelschool Amsterdam. Was in het theater onder andere te zien in Pietje Bell, Geknipt om te Leren, Monthy Python’s Spamalot, The Producers en De Bonbonfabriek.

Op televisie speelde Johnny uiteenlopende rollen. Onder andere in Sophie’s Web, Meiden van de Wit, Blauw Blauw en 9 seizoenen ‘t Zonnetje in Huis. Daarnaast had hij gastrollen in televisieseries als Dr. Tinus, Grijpstra & De Gier, Baantjer, Spangen, Wat Schuift ‘t, Costa! en Alle Kinderen De Deur Uit.

Verder was hij te zien in verschillende films zoals 30 Milligram, Sinterklaas & Diengo – Het Geheim van de Ring, Jan Rap en z’n Maat, Pietje Bell, Geluk Bij Een Ongeluk en Sinterklaas en het Pakjes Mysterie.

Johnny leent zijn stem regelmatig aan tekenfilms en commercials. Ook was hij in 2017 te zien als Pilatus in het spectaculaire The Passion.

In seizoen 2017 / 2018 tourde hij langs de theaters met de voorstelling VAMOS. Het seizoen daarop was hij te zien in een hoofdrol in The Addams Family. Begin 2020 speelde hij tot Corona theaters deed sluiten in de voorstelling Verliefd op Ibiza.

Sinds januari 2020 is Johnny dagelijks te zien in de RTL-soap Goede Tijden Slechte Tijden. Daarnaast speelde hij in 2021 en 2022 in de voorstelling Hoog Spel.

ERNST DANIEL SMID

20th nov 2014

Ernst Daniel Smid werd geboren in Enschede en studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Erna Spoorenberg. Tijdens zijn studie soleerde hij bij Gerard Akkerhuis in diverse Bach cantatas en Passionen, in binnen- en buitenland . Zijn debuut maakte hij aan het Städtebundtheater Hof (Oberfranken Duitsland) als Mefistofeles in Gounod’s Faust.

Al snel volgden engagementen aan het Staatstheater Mannheim, Theater Detmold en Wuppertal. Na 7 jaar in vaste dienst te zijn geweest in de Duitse theaters besloot hij zich vrij te maken en zong hij als gastsolist bij o.a. Opera Forum en de Nederlandse Opera, de operahuizen van Warschau en Belfast . Op verzoek van Theaterproducent Joop van den Ende werkte Ernst Daniel mee als Javert aan Les Miserables. Daarop volgde Sweeney Todd in de gelijknamige Joop van den Ende Musicalproductie. Bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen wist men Ernst Daniel een aantal seizoenen vast te leggen waarin hij Von Trapp in Sound of Music en Jackson in The Hired Man ruim 200 keer zong.

Op televisie presenteert Ernst Daniel het mede door hemzelf bedachte TV programma Una Voce Particolare (in 2000 genomineerd voor een Emmy Award). Verder presenteerde hij o.a. drie seizoenen van de serie God in de Lage Landen voor de EO.

Samen met collega baritons Henk Poort en Marco Bakker vormt Ernst Daniel de Drie Baritons, waarmee ze al jaren optreden in binnen- en buitenland. Ernst Daniel is als zanger werkzaam bij reguliere symfonische orkesten en HAFBRA orkesten, alsmede met pianist. Hij heeft door de jaren heen verschillende CD’s opgenomen. Verder wordt hij regelmatig gevraagd als gast spreker al dan niet in combinatie met een optreden.

Ernst Daniel presenteert twee keer per week zijn eigen radioprogramma op Radio 4.

Tot eind april 2013 tourde Ernst Daniel langs de Nederlandse theaters met Aspects of Love waarin hij de rol van George speelde. Begin 2014 tourde hij met dochter Coosje langs de theaters met de muzikale voorstelling Voor Elkaar.

In het voorjaar van 2016 stond hij in het theater met de muzikale voorstelling Lentekriebels.

Van februari 2018 tot maart 2018 tourde hij langs de Nederlandse Theaters met “Zomer zonder Vrouw” en in de lente van 2019 trekt hij met zijn dochter Coosje samen langs de theaters met de voorstelling ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’. Vader en dochter zingen samen werk van Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink en Toon Hermans.