DANNY GHOSEN
Danny Ghosen (Beirut, 1978) is journalist en programmamaker bij de VPRO. Opgegroeid in het door burgeroorlog verscheurde Libanon, komt hij op zijn vijftiende als asielzoeker naar Nederland. Terwijl hij werkt als automonteur roept de journalistiek. Danny beseft dat hij geboren is om verhalen te vinden en vertellen.
Wanneer de Coronamaatregelen de opnames van ‘Danny in Arabistan’ onmogelijk maken, verlegt hij zijn aandacht naar Nederland. In 30 afleveringen van ‘Danny op Straat’ komen drillrappers, pedojagers en aanhangers van samenzweringstheorieën aan het woord. Voor zijn aflevering over een pedoactivist wordt hij genomineerd voor de Sonja Barend Award. De eerste aflevering haalde met meer dan twee miljoen keer Youtube views de top 10 van best bekeken Nederlandse items in 2020.
Verder liep hij in 2020 maanden met ‘Sin Miedo’ mee, een nieuwe club die ontstond nadat motorbendes zoals De Hells Angels, No Surrender en Caloh Wagoh verboden werden vanwege hun criminele activiteiten.
Danny’s interviewstijl, waarbij hij mensen aan het woord laat vanuit de rafelranden van de samenleving, opent deuren die voor andere journalisten dicht blijven.
Nadat hij in 2010 afstudeert aan de School voor Journalistiek, werkt Danny achtereenvolgens voor PowNed, De EO en de NTR. Met ‘Danny zoekt problemen’ en ’Danny in de Buitenwijken’ ontwikkelt Danny zijn inmiddels bekende handelsmerk: het in beeld brengen van mensen en hun sores aan de rafelranden van de samenleving. Zijn droom komt uit als hij zijn lang gekoesterde wens kan realiseren: een programma over de onderbelichte levens van jongeren in de Arabische wereld. ‘Danny in Arabistan’ en ook ‘De Slag om Libanon’ worden geprezen om de originele portretten die voorbijgaan aan de clichés van oorlog, en onderdrukking. Voor zijn programma ‘Danny Demonstreert’ volgt hij een aantal controversiële protestgroepen. Van extreemrechts tot hardcore dierenrechtenactivisten. Van neonazi’s tot vrijheidsstrijders. Hij leert de actievoerders achter deze protestgroepen beter kennen en wil weten wat hen motiveert en hoe ver ze gaan om hun idealen te verwezenlijken. Het levert hem een Tegel nominatie op.