ABDELKADER BENALI

14th feb 2024

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.
Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In een interview in Trouw zei Benali over zijn debuut: “Dit boek heeft mij aan de ene kant dichter bij mijn wortels gebracht, maar me er ook ver van verwijderd. Maar het verhaal moest worden verteld. Nu kan ik meer registers opentrekken. Meer werelden laten zien.”
Het boek werd positief besproken en is inmiddels in vertaling verschenen in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Op 1 januari 1999 ging Benali’s toneelstuk De Ongelukkige in première in de Toneelschuur te Haarlem. Het werd meer dan vijftig keer opgevoerd. Het verscheen in boekvorm bij uitgeverij Vassallucci.
Berichten uit Maanzaad Stad uit 2001 is een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns. In het najaar van 2001 ging Benali’s toneelmonoloog Yasser in première (in 2002 in boekvorm uitgekomen).

In 2002 verscheen de dikke roman De langverwachte, die overwegend zeer positief ontvangen werd. In deze roman is het woord aan een foetus: “De langverwachte bevat de prenatale memoires van een Rotterdams kind van twee tiener-ouders.” (Arjan Peters, de Volkskrant). De roman won in 2003 de Libris Literatuur Prijs.

Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Dit was de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen in diezelfde periode bij De Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman: Wie kan het paradijs weerstaan. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, in Rome woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd).

In november 2006 kwam Feldman en ik uit, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Abdelkader Benali terugkeerde naar het thema uit onder andere Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en eveneens in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Benali’s verslag van zijn voetbalontdekkingsreis door Afrika. Najaar 2013 verscheen zijn roman Bad boy, die inspeelt op de in de media breed uitgemeten Badr Hari-affaire en andermaal gaat over de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant. Daarna verschenen het kookboek Casa Benali, geschreven samen met zijn vrouw Saida Benali, Het blauw van de zee en het blauw van de stad en Brief aan mijn dochter. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 202 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verschijnt zijn 4 mei-Lezing De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

FROUKJE DE BOTH

08th mrt 2023

Ik ben Froukje de Both en ik presenteer al meer dan 20 jaar televisie- en radioprogramma’s voor verschillende grote radio en tv-zenders.

Momenteel presenteer ik dagelijks om 17.00 het programma ‘Eigen Huis en Tuin Lekker Leven’ op RTL4.

Het mooiste van mijn werk als presentatrice vind ik het verbinding maken met mensen, naar ze luisteren hoe zij hun leven inrichten, openstaan voor hun verhaal en goed kijken hoe ze communiceren met zichzelf, elkaar en met mij.

Ondanks mijn werk als presentatrice heb ik jarenlang geworsteld met thema’s als zelfvertrouwen en perfectionisme, ik legde de lat torenhoog voor mezelf en voelde ik me nooit goed genoeg, waardoor ik van mijn succes lang niet altijd kon genieten.

Zoals vaak in het leven liep het ook in mijn privéleven allemaal anders dan ik bedacht had (ik ging uit elkaar met de vader van mijn dochter). Die ervaring heeft veel impact gehad. Ook hier voelde ik me niet goed genoeg, voldeed ik niet aan mijn eigen ideaalbeeld en twijfelde ik continu aan mezelf. Doodvermoeiend.

De jaren die daarop volgden, ging ik in therapie en volgde verschillende workshops over persoonlijke ontwikkeling en zelfinzicht. Ik werd me bewust van mijn eigen blokkades, waar ze vandaan komen en hoe ik ze zelf onder controle kon krijgen, in mijn werk en privé. Ik besefte dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn eigen leven en merkte al snel hoe het nemen van acties mijn dagelijks leven verrijkten. Ik voel me inmiddels veel vrijer en rustiger en dat gun ik jou ook. Daarom volgde ik een opleiding tot life coach en haalde ik in de zomer van 2022 mijn diploma.

VALERIO ZENO

03rd mei 2019

Valerio Zeno, geboren op 2 januari 1984, half Italiaans, half Amsterdammer, wist tijdens de hoogtijdagen van Ron’s Honeymoonquiz precies wat hij later wilde worden. Presentator. En niet zo maar een… Op 11-jarige leeftijd maakte hij voor het eerst zijn opwachting in huiskamers door het hele land tijdens de Nationale Teleloterij. Dit smaakte naar meer en op zijn 20e was hij te zien in het spraakmakende 6Pack, dat werd uitgezonden op SBS6. Als programmamaker maakte Valerio items die tot de verbeelding spraken. Zo was er bijvoorbeeld zijn “Nachtonderzoek”, waarin hij op pad ging om midden in de nacht bij mensen aan te bellen om te vragen wat ze aan het doen waren. Daarnaast wist hij backstage te sneaken bij het concert van Snoop Dogg en liet hij zich samen met Tim Haars insluiten in een tropisch zwemparadijs voor “Het Rijk Alleen”.

Na 2 seizoenen vervolgde hij zijn carrière bij TMF waar hij drie jaar werkte. Hier maakte hij onder andere “Wakker worden met Valerio”, waarvoor hij twee maanden lang, zeven dagen per week bij iemand anders sliep, “Valerio’s Datingshow” en “Valerio Duikt onder”, waar hij ons elke aflevering meenam in de wereld van verschillende subculturen. Daarnaast presenteerde hij de TMF Awards.

In de negen jaar dat Valerio bij BNN werkte, presenteerde hij de Nationale IQ Test, maakte hij zes seizoenen van “Je Zal Het Maar Hebben”, speelde hij voor Cupido in “Loverboys”, at hij het vlees van collega Dennis Storm in “Proefkonijnen”, liet hij ons kennismaken met Nederlanders die furore hebben gemaakt in het buitenland in “Valerio International” en volgde hij mensen met een terminale ziekte in “Over Mijn Lijk”.

In 2023 presenteerde hij het nieuwe seizoen van ‘Echte Meisjes in de Jungle’ op Videoland.

Foto: Jasper Suyk

EDDY ZOËY

30th nov 2018

Als je Eddy Zoëy’s naam noemt, gaat er bij iedereen wel een positief belletje rinkelen. De één denkt aan ‘Take Me Out’, de ander aan ‘Nu We Er Toch Zijn’ en weer een ander denkt aan zijn inmiddels 8e seizoen van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Eddy Zoëy mag dan hoofdzakelijk gezien worden als presentator, zo ziet hij zichzelf niet: “daar doe ik toch écht te veel verschillende dingen voor!”

Naast presenteren en produceren van TV-programma’s (sinds 1997) is Eddy bijvoorbeeld al veel langer werkzaam in de muziekindustrie, maar ook actief als kunstschilder, vogelaar en theatermaker.

Eddy werd geboren in Almelo in 1967, als Frederik Eddy Morsink (roepnaam Eddy). Hij bracht zijn jeugd door in Wierden, deed het VWO, om daarna aan de Kunstacademie af te studeren als Grafisch Ontwerper. Naast vormgevingklussen voor tijdschriften als OOR, Hitkrant, Autovisie en het uitvoeren van een groot aantal freelance-ontwerpersklussen, tekende hij als als muzikant/componist een contract bij Polygram. Vanaf 1996 wordt Eddy, naast schrijver en producer voor anderen, ook recording-artist, met inmiddels al weer vier eigen albums op z’n naam. Allen met louter zelfgeschreven songs. In de zomer van 1997 begint Eddy als TV-presentator bij TV-Oost. In september 1998 start hij ook bij BNN op de nationale televisie.

Eddy’s liefde voor muziek in combinatie met z’n presentatorschap, maakt hem in 2005 tot één van de vast 3FM DJ’s. Zijn stem, zeer herkenbaar, maakt hem een veelgevraagd voice-over en stemacteur. Zo is hij o.a. de vaste stem van het vogeltje ‘Red’ in de films AngryBirds en AngryBirds 2. Dat ze hem voor deze rol vroegen is geen toeval, want al sinds zijn 8e (!) is Eddy fanatiek vogelaar. Hij kan je zo 100 vogelsoorten noemen en weet ze precies te vinden. Vandaar ook het succes van zijn programma ‘Natuurlijk Zoëy’ op RTVUtrecht, waarin hij vol passie verslag doet van de natuur om ons heen.

De kunstacademiejaren heeft Eddy nooit losgelaten; hij schildert en exposeert met zijn pop-art achtige doeken, waarop dikke lagen verf samenkomen en zijn eigenheid tonen. Regelmatig neemt hij via Instagram Stories het publiek mee in zijn atelier.

Sinds 2013 is het theater in Eddy’s leven, waar hij ondertussen al met vier initiatieven op de planken gestaan heeft, altijd met verhalen én liedjes. Vanaf januari 2020 trekt hij met zijn band en hun programma ‘Hits From Heaven’ door het land.

Wat betreft de toekomst: Eddy zal altijd nieuwe dingen (willen) doen en zijn disciplines combineren.

Noemenswaardige feiten:

:: Vaste presentator RTL Boulevard

:: Presentator Ranking the Stars

:: Presentator Dit Is Mijn Keus

:: Station-voice van National Geographic

:: Theatertour met de Eddy Zoëy Band getiteld ‘Hits From Heaven’

:: Presentator van ‘Natuurlijk Zoëy’, op RTV-Utrecht (inmiddels 8e seizoen)

:: Brengt met regelmaat singles uit (NL/EN talig)

BRAM BAKKER

10th jan 2018

Bram was tot eind 2021 vooral werkzaam als psychiater, toen hij zijn registratie als medisch specialist moedwillig niet meer verlengde.

Sindsdien is hij vooral bezig met coaching van topsporters, dokters en andere zorgprofessionals. En hij schrijft boeken, over psyche en gezondheid in de breedste zin. Zijn boek ‘Oud zeer’ was eind 2022 een enorme bestseller. Met zijn zoon Fimme (geb. 1994) die cabaretier is maakt hij momenteel een tour langs de Nederlandse theaters met ‘Ben je bezopen?’, een voorstelling over verslaving, en de vader-zoon-relatie. Hij verzorgt veel lezingen en trainingen voor uiteenlopende doelgroepen, en maakt ook podcasts (al dan niet in opdracht). Ook organiseert hij regelmatig retraites met geestverwanten. Bram is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat innovatief is in alle opzichten. Bram rent nog steeds (ultra)marathons.

Een korte terugblik:
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, bij een landelijk centrum voor eetstoornissen en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Vanaf medio 2009 werkte hij voornamelijk in de (particuliere) verslavingszorg. Met Simon van Woerkom schreef hij in 2008 een standaardwerk over Runningtherapie en nog steeds organiseert hij alle jaren sindsdien een driedaagse cursus met dezelfde titel. Zijn grootste succes als auteur is al jaren ‘Verademing’, dat hij schreef met Koen de Jong. De eerste druk, in de eerste versie, verscheen in 2009, en inmiddels zijn er al bijna 100.000 exemplaren verkocht van dit tijdloze boek over ademhaling.

Sinds 2012 is Bram uitgever bij Uitgeverij Lucht, gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, psyche, voeding, sport en beweging.

Bram heeft twee zoons en een dochter.

HOWARD KOMPROE

07th apr 2017

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan. Inmiddels is dit online zo’n succes dat het ook in column-versie verschijnt, wekelijks in het NRC.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

Vorig theaterseizoen speelde Howard in de zeer goed ontvangen voorstelling The Story of Travis (Theater Rotterdam). Dit seizoen is hij te zien in the voorstelling Robin Hood (Theater Sonnevanck). Verder is hij wekelijks te horen bij het radioprogramma NPO Blend.

SOUNDOS EL AHMADI

15th sep 2016

Soundos El Ahmadi (1981) zet haar eerste stappen op het podium op vijftienjarige leeftijd bij de jongerentheatergroep Artisjok/ Nultwintig. Na het atheneum start ze een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, maar al snel komt ze tot het besef dat haar hart bij de praktijk ligt en niet bij de theorie. Ze valt direct op met een indrukwekkende bijrol in de film Shouf Shouf Habibi, waarna ze zonder enige ervaring de finale haalt van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Er volgen nog enkele rollen in films en ze treedt toe tot Comedytrain, waar ze tot op de dag van vandaag regelmatig te vinden is als cabaretier. Inmiddels speelt ze haar vijfde solovoorstelling (Comeback Kid).

Op televisie is ze te zien als comedian en presentator; onder andere in Celebrity Matchmakers, Echt Waar!?, Thank You For The Music, Comedy Central Roasts, The Roast of Giel Beelen en Ruben en de Idioten. Ze was finalist in zowel Wie Is De Mol als in Expeditie Robinson. In het najaar van 2016 was ze enkele weken te zien als huiscomedian bij De Wereld Draait Door.

Soundos is de eerste Nederlandse vrouwelijke comedian met een eigen Netflix Special. In september 2020 verscheen de nieuwe tv-serie All Stars & Zonen, waarvan in het najaar van 2023 een tweede seizoen te zien is. Hierin speelde Soundos de rol van Aisha. In 2021 was Soundos te zien in de film Meskina, een project wat ze zelf geïnitieerd heeft een hoofdrol in vertolkt.

In 2022 en 2023 tourde ze door het land met haar goed ontvangen voorstelling Comeback Kid.

Foto’s door Anne van Zantwijk

DIEDERIK JEKEL

19th nov 2014

Diederik vertelt al ruim tien jaar lang over wetenschap op diverse plekken en op veel verschillende media. Op televisie presenteerde hij programma’s als De Kennis van Nu, Atlas, Focus, Professor Nicolai & Dr. Beckand en Jekel’s Jacht. Hij verscheen in programma’s als Wie is de Mol, De Verraders en wekelijks in Beat the Champions.

Daarnaast vertelt hij veel over wetenschappelijke onderwerpen zoals Corona en ruimtevaart bij RTL Boulevard en schuift hij regelmatig aan bij talkshows als Jinek, OP1 en Renze. Hij maakt programma’s voor jong tot oud, is de stem van Brilsmurf in de Smurfen en het Verloren Dorp en heeft twee boeken geschreven en drie filmscenario’s.

Hij geeft communicatietrainingen en workshops aan wetenschappers, werkt regelmatig als dagvoorzitter en heeft diverse podcast-series gemaakt over wetenschappelijke onderwerpen. Kortom een veelzijdig spreker die alles wat hij de afgelopen jaren geleerd heeft over communicatie nu gaat inzetten om de moeilijkste onderwerpen te behapstukken.