ESTHER VAN FENEMA

28th nov 2024

Esther van Fenema (1970) is een psychiater, schrijver, opiniemaker en professioneel violist. Ze staat bekend om haar scherpe analyses van maatschappelijke en psychologische vraagstukken, haar actieve aanwezigheid in de media en haar unieke combinatie van wetenschap en kunst.

Van Fenema studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden, waar ze zich specialiseerde in de psychiatrie. Ze heeft zich in haar werk gericht op complexe psychiatrische problemen, met een bijzondere interesse in thema’s als depressie, angststoornissen en de impact van prestatiedruk. Haar achtergrond als professioneel violist brengt een extra dimensie aan haar benadering van mentale gezondheid, waarbij ze de relatie tussen creativiteit en welzijn benadrukt.

Esther van Fenema heeft meerdere boeken geschreven waarin ze haar kennis en inzichten deelt over psychologische en maatschappelijke thema’s.

Naast haar boeken is Van Fenema een productieve schrijver van columns en opiniestukken. Ze heeft vaste columns in verschillende platforms, waarin ze controversiële onderwerpen niet uit de weg gaat. Haar schrijfstijl is direct, kritisch en doordrenkt van psychologische en filosofische inzichten.

Esther van Fenema is een veelgevraagd spreker die regelmatig optreedt op congressen, seminars en evenementen. Ze spreekt over onderwerpen als mentale gezondheid, prestatiedruk, veerkracht en de rol van kunst in het leven. Daarnaast is ze een bekende mediapersoonlijkheid en verschijnt ze vaak in televisieprogramma’s, radio-uitzendingen en podcasts, waar ze haar expertise deelt en actuele kwesties bespreekt. Haar optredens kenmerken zich door een heldere, soms prikkelende visie en een grote betrokkenheid bij de menselijke kant van maatschappelijke problemen.

Naast haar werk in de psychiatrie heeft Van Fenema een indrukwekkende muzikale achtergrond. Ze studeerde viool aan het conservatorium en heeft als professioneel violist opgetreden in binnen- en buitenland. Haar passie voor muziek inspireert haar werk als psychiater, waarbij ze vaak de brug slaat tussen kunst en geestelijke gezondheid.

Esther van Fenema zet zich in voor het doorbreken van taboes rondom psychische kwetsbaarheid. Ze pleit voor een samenleving waarin mentale gezondheid bespreekbaar is en waar kunst en creativiteit een belangrijke rol spelen in het vinden van zingeving en balans.

Motto: “Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een kracht die ons verbindt.”

MAARTEN DAMMERS

11th jul 2024

Maarten is bekend van het RTL4 programma Verslaafd! waaraan hij acht seizoenen – zowel voor als achter de schermen – als interventionist en familiebehandelaar heeft meegewerkt. Hij heeft samen met zijn vrouw en dochters de documentaire Papa is Verslaafd gemaakt voor Videoland. In 2023 heeft hij zijn biografie Hallo ik ben Maarten en ik ben Verslaafd geschreven wat is uitgebracht bij uitgeverij Rubinstein. Daarnaast is hij te zien in seizoen 2020 van Dreamschool en te beluisteren in vele podcasts over het onderwerp verslaving. Hij geeft lezingen en trainingen aan professionals zoals huisartsen en behandelaren in het veld.

Maarten drinkt zijn eerste biertje op zijn dertiende. Dat is het begin van een verslaving die ruim veertig jaar zal duren.

“Ik ondervond aan den lijve de vernietigende werking van verslaafd zijn; het onvermogen om te kunnen doseren en stoppen. Mijn leven en dat van mijn dierbaren werd 40 jaar in toenemende mate geregeerd door alcohol en drugs. Ik heb meerdere pogingen ondernomen en meerdere behandelingen doorlopen om van mijn verslaving af te komen; mijn probleem was niet clean worden maar clean blijven. Uiteindelijk heb ik in 2012, in een 12 stappen kliniek, ‘het licht gezien’. Ik heb mij in dat behandelproces kunnen overgeven en daarbij de schuld en schaamte onder ogen durven zien en de pijn, angst en machteloosheid mogen ervaren die zo kenmerkend zijn voor een leven in verslaving. Sindsdien leef ik een clean en nuchter leven. Mijn ‘opdracht’ in het leven is om mensen met verslavingsproblematiek en hun dierbaren te kunnen geven wat ik heb mogen ontvangen, een leven zonder middelen, een leven in vrijheid.”

‘Verslaving gedijt in het duister en dooft in het licht’.

RACHID LAROUZ

11th jul 2024

Rachid Larouz is een charismatische en veelzijdige performer met meer dan 15 jaar ervaring in stand-up comedy, theater en televisie. Zo doet hij diverse optredens in comedyclubs, theaters en bij festivals, bijvoorbeeld de Arabische standup comedy show De Islamas. Rachid is de oprichter van Comedy Club Diemen, waar hij ook comedy workshops geeft. Hij staat bekend om zijn scherpe humor, sociale commentaar en unieke verhalen die zowel entertainen als inspireren.

Rachid heeft ervaring met acteren voor televisie, film en theater. Zo had hij een gastrol in Goede Tijden, Slechte Tijden, speelde in de film The way to paradise en had hij de hoofdrol in het theaterstuk De ontdekking van de Centrale Markthal. Daarnaast is hij ervaren spreker en motivator, die in staat is om publiek van alle leeftijden te boeien en te vermaken. Hij snijdt graag onderwerpen aan als culturele diversiteit, persoonlijke groei, anti-drugs bewustwording onder jongeren en humor in het dagelijks leven.

ABDELKADER BENALI

14th feb 2024

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.
Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In een interview in Trouw zei Benali over zijn debuut: “Dit boek heeft mij aan de ene kant dichter bij mijn wortels gebracht, maar me er ook ver van verwijderd. Maar het verhaal moest worden verteld. Nu kan ik meer registers opentrekken. Meer werelden laten zien.” Het boek werd positief besproken en is inmiddels in vertaling verschenen in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Op 1 januari 1999 ging Benali’s toneelstuk De Ongelukkige in première in de Toneelschuur te Haarlem. Het werd meer dan vijftig keer opgevoerd. Het verscheen in boekvorm bij uitgeverij Vassallucci.
Berichten uit Maanzaad Stad uit 2001 is een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns. In het najaar van 2001 ging Benali’s toneelmonoloog Yasser in première (in 2002 in boekvorm uitgekomen).

In 2002 verscheen de dikke roman De langverwachte, die overwegend zeer positief ontvangen werd. In deze roman is het woord aan een foetus: “De langverwachte bevat de prenatale memoires van een Rotterdams kind van twee tiener-ouders.” (Arjan Peters, de Volkskrant). De roman won in 2003 de Libris Literatuur Prijs.

Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Dit was de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen in diezelfde periode bij De Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman: Wie kan het paradijs weerstaan. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, in Rome woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd).

In november 2006 kwam Feldman en ik uit, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Abdelkader Benali terugkeerde naar het thema uit onder andere Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en eveneens in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Benali’s verslag van zijn voetbalontdekkingsreis door Afrika. Najaar 2013 verscheen zijn roman Bad boy, die inspeelt op de in de media breed uitgemeten Badr Hari-affaire en andermaal gaat over de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant. Daarna verschenen het kookboek Casa Benali, geschreven samen met zijn vrouw Saida Benali, Het blauw van de zee en het blauw van de stad en Brief aan mijn dochter. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 202 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verschijnt zijn 4 mei-Lezing De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

MELANIE DURING

14th jul 2023

Dr. Melanie During is vertebratenpaleontoloog en recent gepromoveerd aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen.

Melanie komt niet uit een academische familie. Opgroeiend in een arm gezin was Melanie vaak op zichzelf aangewezen om haar droom met creatieve oplossingen te realiseren. Als studente deed ze ervaring op met modellenwerk en speelde onder andere in televisiereclame’s. Nu Melanie zelf onderzoeker is, wil ze wetenschap met een breed publiek delen. Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden maar met Melanie’s meeslepende enthousiasme.

Naast haar studie begon Melanie ook al publieke lezingen over geologie en paleontologie te verzorgen. Sinds haar ontdekking van het inslagsseizoen is de belangstelling hiervoor sterk toegenomen. Zo schoof ze aan bij Op1, Beau, Humberto en Tijd voor Max om over dinosauriërs en hun uitsterven te vertellen. Daarnaast sprak ze bij Atlas over Winterswijk, de onderbelichte Nederlandse fossielenvindplaats die nòg ouder is dan de dinosauriërs. Eind 2023 deed Melanie ook mee aan de Slimste Mens waar ze het drie afleveringen vol wist te houden en sindsdien is ze ook als expert betrokken geweest bij “Earth Challenge” waar ze het jeugdige publiek blootstelde aan de wereld uit de tijd voor de dinosauriërs. Ook bij het programma “Raad eens wat ik doe” wist ze kinderen enthousiast te krijgen voor de paleontologie. Aan de hand van goedgekozen objecten en voorbeelden weet Melanie haar uitleg kracht bij te zetten en een divers publiek te boeien.

Melanie’s boek De Laatste Lente van de Dinosauriërs verscheen op 26 september 2023 via uitgeverij Harper Collins NL en verscheen daarmee op de Nederlandse en daarna ook Belgische bestseller lijst. In November 2023 raakte de voorraad op en kwam een tweede druk uit. Melanie is beschikbaar voor lezingen en heeft de ambitie om iedereen middels bijvoorbeeld een theatercollegereeks of een tv-programma bij te praten over geologisch, paleontologisch, en astronomisch onderzoek.

LOTTA MAGNUSSON

03rd okt 2022

Lotta (1969) is geboren in Zweden en begon haar carrière in Stockholm als econoom in de financiële wereld. Sindsdien heeft ze een reis gemaakt van Zweden naar Nederland, van de Zuidas naar de schrijfzolder en is ze vandaag een ervaren scenarioschrijver voor film en televisie. Lotta heeft meegewerkt aan producties zoals Five Live, Flikken Rotterdam, DNA, Centraal Medisch Centrum, De Spa en Duivelse Dilemma’s. Haar debuutfilm Johnny Bakru werd bekroond als beste korte jeugdfilm bij het LUCAS International Children’s Film Festival. Op Videoland verscheen eerder haar kerstfilm Eerste Hulp bij Kerst, geregisseerd door Will Koopman. Momenteel werkt Lotta, nogmaals in opdracht van Videoland en Will Koopman, aan een dramaserie over het leven van Patty Brard.

Lotta’s kracht ligt in karakters, structuur, verhaallijnen en de essentie van het verhaal. Ze vindt het belangrijk om zware onderwerpen en maatschappelijke thema’s aan te snijden maar het liefst giet ze ze in een commercieel jasje zodat ze een breed publiek bereikt. Volgend jaar verschijnt Lotta’s eerste boek en werkt ze aan een serie die ze zelf heeft bedacht en waar ze zeggenschap over heeft. Tenminste, dat is haar droom. Volgens haar kinderen is haar muzieksmaak zwaar depressief en heeft ze geen enkel gevoel voor humor.

Samen met Jacqueline Rogers schrijft Lotta sinds 2010 onder de naam De Dramaqueens. Ze werken samen omdat het leuker is en omdat ze geloven in de kracht van een team.

Foto’s: Yvette Kulkens

JACQUELINE ROGERS

03rd okt 2022

Jacqueline Rogers (1972) is geboren en getogen in Amsterdam, studeerde Politicologie aan de UvA en behaalde haar BA in Communicatie, ging werken in de reclame in New York, en keerde na drie jaar terug naar Amsterdam.

Bij IDTV proefde ze begin 2000 voor het eerst aan de tv- en filmwereld. Eerst als projectmanager en later als freelance copywriter. Uiteindelijk startte ze in 2009 met de ScriptAcademy (toen nog Scriptschool). Hier vielen alle puzzelstukjes samen. Met Lotta Magnusson begon ze het schrijfcollectief DramaQueens dat nu, inmiddels ruim 10 jaar later, een bewezen staat van dienst heeft.

De afgelopen jaren schreef ze o.a. mee aan een ziekenhuisserie voor RTL4, aan een politieserie voor SBS6, en jongerenserie voor de KRO/NCRV en meest recent aan de nieuwe komische dramaserie Five Live voor SBS6. Er kwam een kerstfilm uit bij Videoland, geregisseerd door Will Koopman. Ze werkt nu, samen met Lotta en twee fijne schrijfcollega’s, aan een serie over het leven van Patty Brard.

Jacqueline houdt van afwisseling, denkt niet graag in hokjes, heeft een brede smaak, en heeft een haast encyclopedische kennis van films, series, muziek en de  entertainmentwereld. Ooit wil ze nog eens een serie schrijven over de hiphopscène in Amsterdam in de jaren ’90. Een klassieke heist/actiefilm, maar dan van nu, staat ook op het verlanglijstje.

Foto’s: Yvette Kulkens

DAI CARTER

24th dec 2021

Op zijn zeventiende koos Dai voor een leven als militair. Toen hij achttien was ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan. Het was zijn doel om commando te worden en op twintig jarige leeftijd haalde hij de loodzware commando opleiding. Daar begon zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces.

Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen en ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Dai heeft als Special Forces Medic altijd een diepe interesse gehad in de fysiologie, psychologie, biologie en neurologie. Door de jaren heen heeft hij veel kennis opgebouwd op het gebied van Mentale Kracht.

Hij wilde graag deze kennis delen met een groter publiek en besloot er een boek over te schrijven – Nu of Nooit. Naast het boek heeft Dai een model ontwikkeld waarmee organisaties en individuen hun Mentale Kracht kunnen versterken.

Het boek is hier te bestellen.

Dai is ook een van de hoofd instructeurs in het succesvolle AVROTROS tv-programma Kamp van Koningsbrugge.

EVA ABEN

20th jun 2018

Eva Aben (1975) verhuisde op elf jarige leeftijd met haar familie naar Engeland. Nadat een leraar aan de Europese school haar adviseerde zoveel mogelijk tv te kijken om de Angelsaksische taal zo rap mogelijk onder de knie te krijgen, heeft ze alle afleveringen van Fawlty Towers net zo lang bekeken totdat ze elke grap begreep. Dit is dan ook de bron waaruit haar liefde voor tv en film zich ontwikkelde.

In 1993 verhuisde ze terug naar Nederland om aan een studie Culturele Antropologie te beginnen. Het werd een kort zijspoor. Een praktijkgerichte cursus camera-regie aan de media academie in Hilversum lag haar veel beter. Wat volgde waren twaalf jaren als regie-assistent bij series in alle genres, zoals onder andere Westenwind, Meiden van de WitVoetbalvrouwen en Flikken Maastricht.

In 2010 volgde zij twee script editors cursussen, voor beginners en gevorderden, bij de BBC in London. Twee jaar later bewerkte zij als scenarist moppen voor drie seizoenen Komt een Man bij de Dokter. Inmiddels heeft ze als script editor en scenarist niet alleen aan grote series gewerkt, zoals Heer & Meester, Celblok H en het komische kijkcijferkanon De Luizenmoeder, maar ook aan tal van kinderseries, zoals Het Verborgen Eiland, Het Geheim van Eyck en Verborgen Verhalen.

In 2021 zijn er maar liefst drie nieuwe series op televisie te zien waar Eva aan heeft meegewerkt als scenarioschrijver: Swanenburg (KRONCRV), Adem In Adem Uit (Net5) en Tenminste Houdbaar Tot (AVROTROS).

In 2024 was het tweede seizoen van Tenminste Houdbaar Tot te zien bij AVROTROS. In 2025 zendt KRONCRV de vierdelige serie Ik Val Niet Ik Dans uit waarvoor Eva het scenario schreef.

BRAM BAKKER

10th jan 2018

Bram was tot eind 2021 vooral werkzaam als psychiater, toen hij zijn registratie als medisch specialist moedwillig niet meer verlengde.

Sindsdien is hij vooral bezig met coaching van topsporters, dokters en andere zorgprofessionals. En hij schrijft boeken, over psyche en gezondheid in de breedste zin. Zijn boek Oud Zeer was eind 2022 een enorme bestseller. Met zijn zoon Fimme (geb. 1994) die cabaretier is maakt hij momenteel een tour langs de Nederlandse theaters met Ben je bezopen?, een voorstelling over verslaving, en de vader-zoon-relatie. Hij verzorgt veel lezingen en trainingen voor uiteenlopende doelgroepen, en maakt ook podcasts (al dan niet in opdracht). Ook organiseert hij regelmatig retraites met geestverwanten. Bram is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat innovatief is in alle opzichten. Bram rent nog steeds (ultra)marathons.

Een korte terugblik:
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, bij een landelijk centrum voor eetstoornissen en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Vanaf medio 2009 werkte hij voornamelijk in de (particuliere) verslavingszorg. Met Simon van Woerkom schreef hij in 2008 een standaardwerk over Runningtherapie en nog steeds organiseert hij alle jaren sindsdien een driedaagse cursus met dezelfde titel. Zijn grootste succes als auteur is al jaren Verademing, dat hij schreef met Koen de Jong. De eerste druk, in de eerste versie, verscheen in 2009, en inmiddels zijn er al bijna 100.000 exemplaren verkocht van dit tijdloze boek over ademhaling.

Sinds 2012 is Bram uitgever bij Uitgeverij Lucht, gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, psyche, voeding, sport en beweging.

Bram heeft twee zoons en een dochter.