KIKI SCHIPPERS

18th mrt 2025

Kiki Schippers (Utrecht, 37) is als razendsnelle & scherpe muzikale cabaretier bekend van radio, tv en haar theatervoorstellingen in Nederland en België. Ze maakt satire voor Spijkers met Koppen en De NieuwsBV van BNNVARA, schrijft taalcolumns voor Spraakmakers Op1 van KRO/NCRV, is vriendin van show bij podcast De Leeuw Brult Verder bij Omroep Max, was te zien in de Vrouwejaars van Human Factor en ging mee op theatertour met de podcasts Europa Draait Door van de VPRO en de De Stemming van AVROTROS. Vorig jaar werd ze genomineerd voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma met de Poelifinario Kleinkunst en werd ze voor de vijfde keer genomineerd voor de Annie M.G. Schmidprijs voor het beste theaterlied die ze in 2017 samen met gitarist Rolf Verbaant won voor ‘Er Spoelen Mensen Aan’. In 2024-2025 was ze in de ronde Open Deur te zien in de Slimste Mens, terwijl ze in 2018 in de finaleweek als slimste vrouw sneuvelde tegenover Sander Schmiddelpenninck. Op dit moment tourt ze door Nederland als MC van Cabarestafette en werkt ze aan try-outs voor haar nieuwe voorstelling Praktische Bezwaren. Dit festivalseizoen is ze te zien op Paaspop, Theaterfestival Boulevard, Theaterweek Vlieland & de Gentse Feesten.

Kiki werd geboren in Nijmegen en groeide op in Woerden. Na het gymnasium en de Vooropleiding Theater UCK studeerde ze Theatraal Performance aan de Toneelacademie van Maastricht en Wijsbergeerte aan de VU. Ze studeerde in 2011 af aan de Koningstheateracademie voor cabaret en stond sindsdien meerdere malen op festivals als Boulevard, Lowlands, Paaspop en de Parade.

In eigen beheer bracht ze meerdere EP’s en albums uit, waaronder een ode aan Mercedes Sosa in Argentinië. Als een muzikale Nico Dijkshoorn schrijft ze razendsnel actuele liedjes, zo was ze te zien in de Vooravond met het Persconferentielied, becommentarieerde ze Prinsjesdag bij Tijd voor Max en schreef ze verkiezingsliedjes en odes voor Spijkers met Koppen, Zomerspijkers, Kunststof Radio & Pauw. Ze was columnist voor het AD & de Mezza en is sinds 2019 muzikale host bij Betweter Festival. Ook schreef ze liedjes voor en met anderen, zoals voor het theaterprogramma van de Andersons, Deborah de Groot, Kirsten van Teijn, Martijn Kardol & Maarten van den Berg, en tijdens Twee aan Zee schreef ze het Schipperslied: een serie duetten met o.a. Jeangu Macrooy. Tijdens corona maakte ze de podcast Schippersbitter en de interviewserie Kiki’s Klooster Quarantaine, daarnaast was ze sidekick van Frank van der Lende in podcast Too Soon, met Klaas Prins en Ruud Smulders. Kiki woont in Utrecht en in de zomer het liefste in Gent.

ERNST GONLAG

06th jan 2025

Foto’s: Frank Hanswijk Fotografie

Ernst Gonlag is de scenarioschrijver van onder meer Meskina, Bon Bini Holland en Misfit. Hij heeft sinds zijn eerste film, in 2015, in totaal 7 Gouden Film Awards, 1 Platina Film Award en 1 Gouden Kalf op zijn naam staan. Hij werkt in opdracht van talloze filmproducenten, distributeurs, omroepen en streamers. Zijn handelsmerk is toegankelijke, onderhoudende films te schrijven voor een groot divers publiek, rond maatschappelijke thema’s, met gebruik van humor en in het hart oprecht drama.

Ernst Gonlag is in 1969 geboren in Burgum (Friesland) en studeert in 1995 af als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij haalt zijn doctoraalexamen na een onderzoek over de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Tijdens zijn studie werkt hij als presentator, muziekproducer en verslaggever bij OOG Radio en presenteert hij in 1997 voor KINK FM een wekelijks programma. In datzelfde jaar gaat hij als redacteur aan de slag voor de AVRO, waarna andere omroepen volgen (o.a KRO, SBS). Hij werkt voor verschillende tv-producenten in Hilversum, Almere en Amsterdam (o.a. TVBV, 625 TV en Screentime Entertainment). Zo maakt hij als redacteur voor Net 5 de Nederlandse versie van het BBC-programma I Love the 80s.

Na een paar jaar in Utrecht en Amsterdam, vertrekt hij in 2000 naar Rotterdam. De stad waar hij verliefd op wordt en waar hij nog steeds woont. In Rotterdam gaat hij aan de slag als eindredacteur bij Men At Work TV Produkties voor o.a. Raymann is Laat en De Dino Show (NTR). Voor het laatste programma schrijft hij samen met Jandino Asporaat talloze sketches waaronder het razend populaire FC Kip. De Dino Show wordt genomineerd voor een Gouden Roos; de Rose d’Or is de meest prestigieuze Europese prijs voor amusementsprogramma’s op televisie. Hij gaat zich in die tijd meer toeleggen op het schrijven en gaat tevens aan de slag als format developer. In 2015 verschijnt Bon Bini Holland, de eerste bioscoopfilm rond de personages van FC Kip. De film is een doorslaand succes aan de box office. De film wint een Platina Film Award (500k+ bezoekers) en de Gouden Kalf van het Publiek.

Voor de Amsterdamse producent NewBe schrijft en ontwikkelt hij mee aan de populaire Misfit-franchise. De eerste film van de high school comedy haalt meteen de gouden status (in totaal 200k+ bezoekers). Er volgen nog vier delen en remakes in o.a. Duitsland, Polen en een Spaanstalige versie voor Latijns-Amerika. Een ander succesvol fictie project van Ernst Gonlag is de jeugboekverfilming van Elvy’s Wereld (met de gelijknamige tv-serie voor de AVRO) en De Grote Slijmfilm (als script editor).  In 2021 verschijnt de romantische komedie Meskina. De film is niet alleen in de bioscoop (200k+ bezoekers) maar ook op Netflix een succes, zowel nationaal als internationaal. In 2023 zet de Veronica Superguide Meskina op #3 in de lijst beste Nederlandse romkoms aller tijden.

Sinds de oprichting van FEATURING in 2020 werkt Ernst Gonlag voor zichzelf. Hij schrijft momenteel mee aan nieuwe films en series, uiteenlopend van komedie tot historisch drama.

ESTHER VAN FENEMA

28th nov 2024

Esther van Fenema (1970) is een psychiater, schrijver, opiniemaker en professioneel violist. Ze staat bekend om haar scherpe analyses van maatschappelijke en psychologische vraagstukken, haar actieve aanwezigheid in de media en haar unieke combinatie van wetenschap en kunst.

Van Fenema studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden, waar ze zich specialiseerde in de psychiatrie. Ze heeft zich in haar werk gericht op complexe psychiatrische problemen, met een bijzondere interesse in thema’s als depressie, angststoornissen en de impact van prestatiedruk. Haar achtergrond als professioneel violist brengt een extra dimensie aan haar benadering van mentale gezondheid, waarbij ze de relatie tussen creativiteit en welzijn benadrukt.

Esther van Fenema heeft meerdere boeken geschreven waarin ze haar kennis en inzichten deelt over psychologische en maatschappelijke thema’s.

Naast haar boeken is Van Fenema een productieve schrijver van columns en opiniestukken. Ze heeft vaste columns in verschillende platforms, waarin ze controversiële onderwerpen niet uit de weg gaat. Haar schrijfstijl is direct, kritisch en doordrenkt van psychologische en filosofische inzichten.

Esther van Fenema is een veelgevraagd spreker die regelmatig optreedt op congressen, seminars en evenementen. Ze spreekt over onderwerpen als mentale gezondheid, prestatiedruk, veerkracht en de rol van kunst in het leven. Daarnaast is ze een bekende mediapersoonlijkheid en verschijnt ze vaak in televisieprogramma’s, radio-uitzendingen en podcasts, waar ze haar expertise deelt en actuele kwesties bespreekt. Haar optredens kenmerken zich door een heldere, soms prikkelende visie en een grote betrokkenheid bij de menselijke kant van maatschappelijke problemen.

Naast haar werk in de psychiatrie heeft Van Fenema een indrukwekkende muzikale achtergrond. Ze studeerde viool aan het conservatorium en heeft als professioneel violist opgetreden in binnen- en buitenland. Haar passie voor muziek inspireert haar werk als psychiater, waarbij ze vaak de brug slaat tussen kunst en geestelijke gezondheid.

Esther van Fenema zet zich in voor het doorbreken van taboes rondom psychische kwetsbaarheid. Ze pleit voor een samenleving waarin mentale gezondheid bespreekbaar is en waar kunst en creativiteit een belangrijke rol spelen in het vinden van zingeving en balans.

Motto: “Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een kracht die ons verbindt.”

RACHID LAROUZ

11th jul 2024

Rachid Larouz is een charismatische en veelzijdige performer met meer dan 15 jaar ervaring in stand-up comedy, theater en televisie. Zo doet hij diverse optredens in comedyclubs, theaters en bij festivals, bijvoorbeeld de Arabische standup comedy show De Islamas. Rachid is de oprichter van Comedy Club Diemen, waar hij ook comedy workshops geeft. Hij staat bekend om zijn scherpe humor, sociale commentaar en unieke verhalen die zowel entertainen als inspireren.

Rachid heeft ervaring met acteren voor televisie, film en theater. Zo had hij een gastrol in Goede Tijden, Slechte Tijden, speelde in de film The way to paradise en had hij de hoofdrol in het theaterstuk De ontdekking van de Centrale Markthal. Daarnaast is hij ervaren spreker en motivator, die in staat is om publiek van alle leeftijden te boeien en te vermaken. Hij snijdt graag onderwerpen aan als culturele diversiteit, persoonlijke groei, anti-drugs bewustwording onder jongeren en humor in het dagelijks leven.

MELANIE DURING

14th jul 2023

Dr. Melanie During is vertebratenpaleontoloog en recent gepromoveerd aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen.

Melanie komt niet uit een academische familie. Opgroeiend in een arm gezin was Melanie vaak op zichzelf aangewezen om haar droom met creatieve oplossingen te realiseren. Als studente deed ze ervaring op met modellenwerk en speelde onder andere in televisiereclame’s. Nu Melanie zelf onderzoeker is, wil ze wetenschap met een breed publiek delen. Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden maar met Melanie’s meeslepende enthousiasme.

Naast haar studie begon Melanie ook al publieke lezingen over geologie en paleontologie te verzorgen. Sinds haar ontdekking van het inslagsseizoen is de belangstelling hiervoor sterk toegenomen. Zo schoof ze aan bij Op1, Beau, Humberto en Tijd voor Max om over dinosauriërs en hun uitsterven te vertellen. Daarnaast sprak ze bij Atlas over Winterswijk, de onderbelichte Nederlandse fossielenvindplaats die nòg ouder is dan de dinosauriërs. Eind 2023 deed Melanie ook mee aan de Slimste Mens waar ze het drie afleveringen vol wist te houden en sindsdien is ze ook als expert betrokken geweest bij “Earth Challenge” waar ze het jeugdige publiek blootstelde aan de wereld uit de tijd voor de dinosauriërs. Ook bij het programma “Raad eens wat ik doe” wist ze kinderen enthousiast te krijgen voor de paleontologie. Aan de hand van goedgekozen objecten en voorbeelden weet Melanie haar uitleg kracht bij te zetten en een divers publiek te boeien.

Melanie’s boek De Laatste Lente van de Dinosauriërs verscheen op 26 september 2023 via uitgeverij Harper Collins NL en verscheen daarmee op de Nederlandse en daarna ook Belgische bestseller lijst. In November 2023 raakte de voorraad op en kwam een tweede druk uit. Melanie is beschikbaar voor lezingen en heeft de ambitie om iedereen middels bijvoorbeeld een theatercollegereeks of een tv-programma bij te praten over geologisch, paleontologisch, en astronomisch onderzoek.

LOTTA MAGNUSSON

03rd okt 2022

Lotta (1969) is geboren in Zweden en begon haar carrière in Stockholm als econoom in de financiële wereld. Sindsdien heeft ze een reis gemaakt van Zweden naar Nederland, van de Zuidas naar de schrijfzolder en is ze vandaag een ervaren scenarioschrijver voor film en televisie. Lotta heeft meegewerkt aan producties zoals Five Live, Flikken Rotterdam, DNA, Centraal Medisch Centrum, De Spa en Duivelse Dilemma’s. Haar debuutfilm Johnny Bakru werd bekroond als beste korte jeugdfilm bij het LUCAS International Children’s Film Festival. Op Videoland verscheen eerder haar kerstfilm Eerste Hulp bij Kerst, geregisseerd door Will Koopman. Momenteel werkt Lotta, nogmaals in opdracht van Videoland en Will Koopman, aan een dramaserie over het leven van Patty Brard.

Lotta’s kracht ligt in karakters, structuur, verhaallijnen en de essentie van het verhaal. Ze vindt het belangrijk om zware onderwerpen en maatschappelijke thema’s aan te snijden maar het liefst giet ze ze in een commercieel jasje zodat ze een breed publiek bereikt. Volgend jaar verschijnt Lotta’s eerste boek en werkt ze aan een serie die ze zelf heeft bedacht en waar ze zeggenschap over heeft. Tenminste, dat is haar droom. Volgens haar kinderen is haar muzieksmaak zwaar depressief en heeft ze geen enkel gevoel voor humor.

Samen met Jacqueline Rogers schrijft Lotta sinds 2010 onder de naam De Dramaqueens. Ze werken samen omdat het leuker is en omdat ze geloven in de kracht van een team.

Foto’s: Yvette Kulkens

JACQUELINE ROGERS

03rd okt 2022

Jacqueline Rogers (1972) is geboren en getogen in Amsterdam, studeerde Politicologie aan de UvA en behaalde haar BA in Communicatie, ging werken in de reclame in New York, en keerde na drie jaar terug naar Amsterdam.

Bij IDTV proefde ze begin 2000 voor het eerst aan de tv- en filmwereld. Eerst als projectmanager en later als freelance copywriter. Uiteindelijk startte ze in 2009 met de ScriptAcademy (toen nog Scriptschool). Hier vielen alle puzzelstukjes samen. Met Lotta Magnusson begon ze het schrijfcollectief DramaQueens dat nu, inmiddels ruim 10 jaar later, een bewezen staat van dienst heeft.

De afgelopen jaren schreef ze o.a. mee aan een ziekenhuisserie voor RTL4, aan een politieserie voor SBS6, en jongerenserie voor de KRO/NCRV en meest recent aan de nieuwe komische dramaserie Five Live voor SBS6. Er kwam een kerstfilm uit bij Videoland, geregisseerd door Will Koopman. Ze werkt nu, samen met Lotta en twee fijne schrijfcollega’s, aan een serie over het leven van Patty Brard.

Jacqueline houdt van afwisseling, denkt niet graag in hokjes, heeft een brede smaak, en heeft een haast encyclopedische kennis van films, series, muziek en de  entertainmentwereld. Ooit wil ze nog eens een serie schrijven over de hiphopscène in Amsterdam in de jaren ’90. Een klassieke heist/actiefilm, maar dan van nu, staat ook op het verlanglijstje.

Foto’s: Yvette Kulkens

DAI CARTER

24th dec 2021

Op zijn zeventiende koos Dai voor een leven als militair. Toen hij achttien was ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan. Het was zijn doel om commando te worden en op twintig jarige leeftijd haalde hij de loodzware commando opleiding. Daar begon zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces.

Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen en ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Dai heeft als Special Forces Medic altijd een diepe interesse gehad in de fysiologie, psychologie, biologie en neurologie. Door de jaren heen heeft hij veel kennis opgebouwd op het gebied van Mentale Kracht.

Hij wilde graag deze kennis delen met een groter publiek en besloot er een boek over te schrijven – Nu of Nooit. Naast het boek heeft Dai een model ontwikkeld waarmee organisaties en individuen hun Mentale Kracht kunnen versterken.

Het boek is hier te bestellen.

Dai is ook een van de hoofd instructeurs in het succesvolle AVROTROS tv-programma Kamp van Koningsbrugge.

EVA ABEN

20th jun 2018

Eva Aben (1975) verhuisde op elf jarige leeftijd met haar familie naar Engeland. Nadat een leraar aan de Europese school haar adviseerde zoveel mogelijk tv te kijken om de Angelsaksische taal zo rap mogelijk onder de knie te krijgen, heeft ze alle afleveringen van Fawlty Towers net zo lang bekeken totdat ze elke grap begreep. Dit is dan ook de bron waaruit haar liefde voor tv en film zich ontwikkelde.

In 1993 verhuisde ze terug naar Nederland om aan een studie Culturele Antropologie te beginnen. Het werd een kort zijspoor. Een praktijkgerichte cursus camera-regie aan de media academie in Hilversum lag haar veel beter. Wat volgde waren twaalf jaren als regie-assistent bij series in alle genres, zoals onder andere Westenwind, Meiden van de WitVoetbalvrouwen en Flikken Maastricht.

In 2010 volgde zij twee script editors cursussen, voor beginners en gevorderden, bij de BBC in London. Twee jaar later bewerkte zij als scenarist moppen voor drie seizoenen Komt een Man bij de Dokter. Inmiddels heeft ze als script editor en scenarist niet alleen aan grote series gewerkt, zoals Heer & Meester, Celblok H en het komische kijkcijferkanon De Luizenmoeder, maar ook aan tal van kinderseries, zoals Het Verborgen Eiland, Het Geheim van Eyck en Verborgen Verhalen.

In 2021 zijn er maar liefst drie nieuwe series op televisie te zien waar Eva aan heeft meegewerkt als scenarioschrijver: Swanenburg (KRONCRV), Adem In Adem Uit (Net5) en Tenminste Houdbaar Tot (AVROTROS).

In 2024 was het tweede seizoen van Tenminste Houdbaar Tot te zien bij AVROTROS. In 2025 zendt KRONCRV de vierdelige serie Ik Val Niet Ik Dans uit waarvoor Eva het scenario schreef.

HOWARD KOMPROE

07th apr 2017

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

In theaterseizoen 2023/2024 speelde Howard in de zeer goed ontvangen voorstelling The Story of Travis (Theater Rotterdam). Daarna was hij te zien in de voorstelling Robin Hood (Theater Sonnevanck). Verder is hij wekelijks van maandag t/m donderdag te horen bij het radioprogramma NPO Blend.