ABDELKADER BENALI

14th feb 2024

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.
Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In een interview in Trouw zei Benali over zijn debuut: “Dit boek heeft mij aan de ene kant dichter bij mijn wortels gebracht, maar me er ook ver van verwijderd. Maar het verhaal moest worden verteld. Nu kan ik meer registers opentrekken. Meer werelden laten zien.” Het boek werd positief besproken en is inmiddels in vertaling verschenen in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Op 1 januari 1999 ging Benali’s toneelstuk De Ongelukkige in première in de Toneelschuur te Haarlem. Het werd meer dan vijftig keer opgevoerd. Het verscheen in boekvorm bij uitgeverij Vassallucci.
Berichten uit Maanzaad Stad uit 2001 is een verzameling verhalen, reportages, artikelen en columns. In het najaar van 2001 ging Benali’s toneelmonoloog Yasser in première (in 2002 in boekvorm uitgekomen).

In 2002 verscheen de dikke roman De langverwachte, die overwegend zeer positief ontvangen werd. In deze roman is het woord aan een foetus: “De langverwachte bevat de prenatale memoires van een Rotterdams kind van twee tiener-ouders.” (Arjan Peters, de Volkskrant). De roman won in 2003 de Libris Literatuur Prijs.

Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Dit was de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen in diezelfde periode bij De Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman: Wie kan het paradijs weerstaan. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, in Rome woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd).

In november 2006 kwam Feldman en ik uit, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Abdelkader Benali terugkeerde naar het thema uit onder andere Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en eveneens in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Benali’s verslag van zijn voetbalontdekkingsreis door Afrika. Najaar 2013 verscheen zijn roman Bad boy, die inspeelt op de in de media breed uitgemeten Badr Hari-affaire en andermaal gaat over de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant. Daarna verschenen het kookboek Casa Benali, geschreven samen met zijn vrouw Saida Benali, Het blauw van de zee en het blauw van de stad en Brief aan mijn dochter. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 202 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verschijnt zijn 4 mei-Lezing De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

IRIS HOND

23rd okt 2023

Iris Hond is een Nederlandse pianist en componist. In 2013 studeerde zij summa cum laude af aan het het Koninklijk Conservatorium in Den Haag . Al op jonge leeftijd won ze internationale prijzen en volgde ze prestigieuze masterclasses.

Iris werd tijdens haar studie bekend als de huispianist in het televisieprogramma De Tiende van Tijl. In 2009 opende zij als soloartiest de twee concerten van de legendarische Diana Ross in het GelreDome in Arnhem. In de jaren die volgende tekende zij een platencontract bij Universal Music en bracht meerdere albums uit.

In september 2021 gaf Iris Hond als enige solist in de geschiedenis tien achtereenvolgende concerten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met strijkorkest Kamerata Zuid speelde zij hier het werk van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, gecombineerd met haar eigen composities.

Naast haar optredens in concertzalen zoals Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht en vele andere internationaal toonaangevende concertzalen speelt Iris geregeld op plekken waar normaal geen klassieke muziek komt, zoals gevangenissen en opvangcentra voor daklozen en vluchtelingen.

In 2023 heeft ze gewerkt aan de composities voor Broadway show The Pianist. Dit toneelstuk vertelt de geschiedenis van Wladek Spilman en kreeg wereldwijd bekendheid met de gelijknamige film van Roman Polanski.

In mei 2024 verscheen Iris haar nieuwste en meest persoonlijke album Dust Awakened By Dawn.

MICHEL MÖLDER

12th aug 2019

Michel werd geboren in Apeldoorn in 1980. Het was zijn jongensdroom om F-16 piloot te worden maar na de afronding van de HAVO komt hij er tijdens een strenge selectieprocedure bij de luchtmacht al snel achter dat het leger niet zijn plek is.

Beïnvloed door talloze ervaringen die hij opdeed tijdens een lange wereldreis belandde hij in 2001 in Hilversum bij de televisie waar hij een opleiding tot cameraman genoot bij Cinevideogroep. Al snel specialiseerde Michel zich in het filmen van televisieproducties op locaties (ENG) waarbij hij zijn liefde voor techniek op een creatieve en zelfstandige manier kwijt kon.

In 2005 maakte Michel de overstap naar Smidt & Hoens (later Hoens Creative) waar hij zich verder ontwikkelde in het draaien van reisprogramma’s zoals Hollands Next Top Model, 3 Op Reis, Grenzeloos Verliefd en De TV-show.

Zeven jaar en heel veel airmiles later besluit michel als freelancer dat hij zich meer wilt gaan toeleggen op zijn andere passie: fotografie. De volgende jaren staan in het teken van het experimenteren met verschillende vormen van cameratechnieken en belichting; juist deze constante vernieuwing wordt een rode draad in Michel zijn carrière.

Michel was een van eerste die filmen op een fototoestel professioneel inzette en binnen zijn fotografie wordt photoshop en het werken met gekleurd licht een herkenbare stijl.

Na een aantal jaren van experimenteren met zowel fotografie en video in de commerciële sector, weet Michel zijn twee grote liefdes te combineren binnen één vernieuwend medium: de cinemagraph. In 2015 richt Michel cinemagraph.nl op en wordt daarmee in de daaropvolgende jaren een van meest toonaangevende pioniers binnenin dit jonge medium.

De kracht van het stilstaande kader van een foto gecombineerd met de aantrekkingskracht van beweging binnen video zorgen volgens Michel in dit digitale tijdperk voor een subtiele vorm van opvallen.

Momenteel legt Michel de laatste hand aan een groot kunstproject: Sunshine Royale Motel. Drie jaar lang werkte hij samen met zijn team aan een kleine, zelfgebouwde filmset midden in zijn fotostudio. In een serie van 22 cinemagraphs visualiseert hij hoe een zielloze hotelkamer gekleurd wordt door de emoties van zijn gasten. Zie ook Sunshine Royale Motel.

EDDA BARENDS

13th jul 2017

Edda Barends is een Nederlandse actrice die inmiddels al 50 jaar te zien is in het theater, in films en op televisie. Na haar HBS opleiding heeft ze met goed gevolg de Toneelschool in Amsterdam doorlopen. Vervolgens heeft ze met verschillende toneelgezelschappen, o.a. Haagsche Comedie en De Nieuwe Komedie, zeer uitgebreide lijst voorstellingen gespeeld.

Recent was ze op televisie nog te zien in Celblok H en Dr. Tinus. In de zomer van 2017 stond ze samen met Jan Rot op De Parade met de voorstelling U Bent Mijn Moeder.

Foto: Randy Fokke

 

HOWARD KOMPROE

07th apr 2017

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

Vorig theaterseizoen speelde Howard in de zeer goed ontvangen voorstelling The Story of Travis (Theater Rotterdam). Dit seizoen is hij te zien in de voorstelling Robin Hood (Theater Sonnevanck). Verder is hij wekelijks te horen bij het radioprogramma NPO Blend.

SOUNDOS EL AHMADI

15th sep 2016

Soundos El Ahmadi (1981) zet haar eerste stappen op het podium op vijftienjarige leeftijd bij de jongerentheatergroep Artisjok/ Nultwintig. Na het atheneum start ze een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, maar al snel komt ze tot het besef dat haar hart bij de praktijk ligt en niet bij de theorie. Ze valt direct op met een indrukwekkende bijrol in de film Shouf Shouf Habibi, waarna ze zonder enige ervaring de finale haalt van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Er volgen nog enkele rollen in films en ze treedt toe tot Comedytrain, waar ze tot op de dag van vandaag regelmatig te vinden is als cabaretier.

Op televisie is ze te zien als comedian en presentator; onder andere in Celebrity Matchmakers, Echt Waar!?, Thank You For The Music, Comedy Central Roasts, The Roast of Giel Beelen en Ruben en de Idioten. Ze was finalist in zowel Wie Is De Mol als in Expeditie Robinson. In het najaar van 2016 was ze enkele weken te zien als huiscomedian bij De Wereld Draait Door.

Soundos is de eerste Nederlandse vrouwelijke comedian met een eigen Netflix Special. In september 2020 verscheen de nieuwe tv-serie All Stars & Zonen, waarvan in het najaar van 2023 een tweede seizoen te zien was. Hierin speelde Soundos de rol van Aisha. In 2021 was Soundos te zien in de film Meskina, een project wat ze zelf geïnitieerd heeft een hoofdrol in vertolkt.

In 2022 en 2023 tourde ze door het land met haar goed ontvangen voorstelling Comeback Kid.

Foto’s door Anne van Zantwijk