23rd mei 2023
Danny Ghosen (Beirut, 1978) is journalist en programmamaker bij de VPRO. Opgegroeid in het door burgeroorlog verscheurde Libanon, komt hij op zijn vijftiende als asielzoeker naar Nederland. Terwijl hij werkt als automonteur roept de journalistiek. Danny beseft dat hij geboren is om verhalen te vinden en vertellen.
Wanneer de Coronamaatregelen de opnames van ‘Danny in Arabistan’ onmogelijk maken, verlegt hij zijn aandacht naar Nederland. In 30 afleveringen van ‘Danny op Straat’ komen drillrappers, pedojagers en aanhangers van samenzweringstheorieën aan het woord. Voor zijn aflevering over een pedoactivist wordt hij genomineerd voor de Sonja Barend Award. De eerste aflevering haalde met meer dan twee miljoen keer Youtube views de top 10 van best bekeken Nederlandse items in 2020.
Verder liep hij in 2020 maanden met ‘Sin Miedo’ mee, een nieuwe club die ontstond nadat motorbendes zoals De Hells Angels, No Surrender en Caloh Wagoh verboden werden vanwege hun criminele activiteiten.
Danny’s interviewstijl, waarbij hij mensen aan het woord laat vanuit de rafelranden van de samenleving, opent deuren die voor andere journalisten dicht blijven.
Nadat hij in 2010 afstudeert aan de School voor Journalistiek, werkt Danny achtereenvolgens voor PowNed, De EO en de NTR. Met ‘Danny zoekt problemen’ en ’Danny in de Buitenwijken’ ontwikkelt Danny zijn inmiddels bekende handelsmerk: het in beeld brengen van mensen en hun sores aan de rafelranden van de samenleving. Zijn droom komt uit als hij zijn lang gekoesterde wens kan realiseren: een programma over de onderbelichte levens van jongeren in de Arabische wereld. ‘Danny in Arabistan’ en ook ‘De Slag om Libanon’ worden geprezen om de originele portretten die voorbijgaan aan de clichés van oorlog, en onderdrukking. Voor zijn programma ‘Danny Demonstreert’ volgt hij een aantal controversiële protestgroepen. Van extreemrechts tot hardcore dierenrechtenactivisten. Van neonazi’s tot vrijheidsstrijders. Hij leert de actievoerders achter deze protestgroepen beter kennen en wil weten wat hen motiveert en hoe ver ze gaan om hun idealen te verwezenlijken. Het levert hem een Tegel nominatie op.
13th sep 2019
“Opera is hip, grappig, sexy en ontroerend. In iedereen schuilt een opera-fan”. Sopraan Céline Jansen (1994) wil opera dichter bij het publiek brengen en ook jongeren enthousiasmeren. Ze heeft een eigen Youtube-kanaal.
Als theatermaker ontwikkelde Céline een eigen voorstelling getiteld “Opera voor Dummies”. Hiermee laat ze op een ludieke, luchtige manier zien hoe geweldig en eigentijds opera eigenlijk is.
Met haar deelname aan het SBS6 zangprogramma We Want More liet ze al zien hoe opera ook kan. Ze verraste alle juryleden door het rock-lied “Who Wants To Live Forever” van Queen te ‘ver-opera-en’. Unaniem stemde Henk Poort, André Hazes, Davina Michelle, Ali B en Trijntje Oosterhuis haar naar de halve finale. Naast opera zingt ze ook pop, jazz en zelfs een beetje rock. Door verschillende genres met elkaar te mixen en populaire liedjes in een totaal ander jasje te steken, spreekt ze met opera op deze manier een breed publiek aan.
Céline Janssen woonde gedurende haar jeugd in Apeldoorn en na een jaar Rechtsgeleerdheid ontdekt ze dat muziek en theater toch echt haar grootste passie zijn. Ze maakt de overstap en is (cum laude) afgestudeerd aan het Fontys Conservatorium Tilburg, toegespitst op het klassieke repertoire voor de opleiding Muziektheater Klassiek.
Ze zingt als soliste bij verschillende orkesten. Ze werkte o.a. met Claudia de Breij, Ellen ten Damme, Paul de Leeuw, Ilse Warringa en Ernst Daniël Smid. In 2019 ging ze als soliste mee op concerttour door China en stond ze in de vijf grote theaters o.a. in het Shanghai Grand Theatre.
13th jul 2017
Edda Barends is een Nederlandse actrice die inmiddels al 50 jaar te zien is in het theater, in films en op televisie. Na haar HBS opleiding heeft ze met goed gevolg de Toneelschool in Amsterdam doorlopen. Vervolgens heeft ze met verschillende toneelgezelschappen, o.a. Haagsche Comedie en De Nieuwe Komedie, zeer uitgebreide lijst voorstellingen gespeeld.
Recent was ze op televisie nog te zien in Celblok H en Dr. Tinus. In de zomer van 2017 stond ze samen met Jan Rot op De Parade met de voorstelling U Bent Mijn Moeder.
Foto: Randy Fokke
07th apr 2017
Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.
Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.
Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.
Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.
Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.
Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan. Inmiddels is dit online zo’n succes dat het ook in column-versie verschijnt, wekelijks in het NRC.
In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.
15th sep 2016
Soundos El Ahmadi (1981) zet haar eerste stappen op het podium op vijftienjarige leeftijd bij de jongerentheatergroep Artisjok/ Nultwintig. Na het atheneum start ze een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, maar al snel komt ze tot het besef dat haar hart bij de praktijk ligt en niet bij de theorie. Ze valt direct op met een indrukwekkende bijrol in de film Shouf Shouf Habibi, waarna ze zonder enige ervaring de finale haalt van het Amsterdams Kleinkunst Festival.
Er volgen nog enkele rollen in films en ze treedt toe tot Comedytrain, waar ze tot op de dag van vandaag regelmatig te vinden is als cabaretier. Inmiddels speelt ze haar vijfde solovoorstelling (Comeback Kid).
Op televisie is ze te zien als comedian en presentator; onder andere in Celebrity Matchmakers, Echt Waar!?, Thank You For The Music, Comedy Central Roasts, The Roast of Giel Beelen en Ruben en de Idioten. Ze was finalist in zowel Wie Is De Mol als in Expeditie Robinson. In het najaar van 2016 was ze enkele weken te zien als huiscomedian bij De Wereld Draait Door.
Soundos is de eerste Nederlandse vrouwelijke comedian met een eigen Netflix Special. In september 2020 verscheen de nieuwe tv-serie All Stars & Zonen. Hierin speelde Soundos de rol van Aisha. In 2021 was Soundos te zien in de film Meskina, een project wat ze zelf geïnitieerd heeft een hoofdrol in vertolkt.
De speellijst van haar huidige voorstelling Comeback Kid is hier te vinden.
Foto’s door Anne van Zantwijk